Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Strujni udar na kupovnu moć`

    U narednim mesecima doći će do porasta inflacije, zahvaljujući pre svega tome što se očekuje povećanje cena energenata, tvrde ekonomski stručnjaci.

    Od jula prošle do jula ove godine inflacija u Srbiji iznosila je 2,1 odsto. Ubuduće će ona biti nešto veća, ali u granicama, tvrde u Narodnoj banci Srbije.

    Uticaj poplava na cene bio je neznatan, a koju stopu inflacije možemo očekivati do kraja godine, zavisiće pre svega od poskupljenja energenata, smatraju stručnjaci.

    Iako stručnjaci tvrde da je inflacija na istorijskom minimumu i da cene nisu rasle ni mnogo ni često, građani kažu da najčešće kupuju samo koliko je potrebno.

    Majske poplave imaju negativan uticaj na ekonomske i spoljnotrgovinske tokove, dok je uticaj na inflaciju minimalan, tvrde u Centralnoj banci.

    Zbog niske agregatne tražnje kao i činjenice da je na svetskom tržištu došlo do znatnijeg pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, poplave se nisu u većoj meri odrazile na cene hrane, kaže generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Branko Hinić.

    >>>>NBS revidirala procenu: Pad BDP-a biće 0,5 odsto

    >>>>Tabaković: Inflacija pod kontrolom

    Da su cene stabilne tvrde i trgovci, dok stručnjaci procenjuju da će kupovna moć dalje padati.

    "Iza nas je neznatna korekcija cene šećera, kao i pojeftinjenje ulja. Međutim, ne očekuju nas poskupljenja, odnosno, nemamo ih u najavi što će naravno uticati na kupovnu moći, kažu u Univereksportu.

    Ekonomista Miladin Kovačević smatra da će u narednim mesecima doći će do porasta inflacije i ona će doći u interval Narodne banke 2,5 posto do 5,5 posto.

    Taj porast, kako ističe, uslediće jer, pre svega što očekujemo povećanje cena energenata, tečnih, a moguće i struje. To zavisi od toga kada će država doneti tu odluku. I drugi razlog je taj što će prestati da deluju sniženi troškovi u proizvodnji hrane, zaključuje Kovačević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE