Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPCG zbog KAP-a plaća 14,4 miliona evra

    Regulatorna agencija za energetiku (RAE) usvojila je odluku o odobravanju naknada i cena koje plaćaju proizvođači električne energije priključeni na prenosni sistem Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

    Prema toj odluci, Elektroprivreda, jedini licencirani proizvođač električne energije u Crnoj Gori, platiće do kraja jula naredne godine 14,4 miliona evra CGES-u za korišćenje prenosnih kapaciteta, piše Dan.

    RAE je odluku o naknadi i ceni prenosnih sistema EPCG donela krajem prošle godine, ali je odluka poništena presudom Upravnog suda iz jula ove godine jer, kako se navodi u obrazloženju, pravni osnov za donošenje sporne odluke nije mogao biti član 26a metodologije za utvrđivanje regulatornog prihoda. Zbog toga je odbor RAE, kojim predsedava Branislav Prelević, izmenio sporni član metodologije. Prema metodologiji, CGES regulatoru šalje zahtjev za naknadu korišćenja prenosnih sistema koju RAE utvrđuje i odobrava.

    Prema odluci RAE, EPCG treba da plati za korišćenje prenosnog sistema od 1. januara do 31. jula ove godine 6,6 miliona evra, a od 1. avgusta ove do 31. jula naredne godine 7,8 miliona evra. Angažovanje prenosnog kapaciteta do kraja jula ove godine košta 2,1 evro po megavat-satu, dok je od avgusta do kraja jula naredne godine cena 2,5 evra po megavat-satu.

    RAE je odluku o odobravanju naknada i cena za korišćenje prenosnih sistema donela zbog manje proizvodnje u Kombinatu aluminijuma i Željezari. Zbog toga se tim preduzećima distribuira manje struje, a samim tim manje se koriste prenosni sistemi.

    KAP je EPCG dosad koštao 45 miliona evra, koliko iznosi dug za struju aluminijumskog preduzeća. Vlada je dug probala da prebije rebalansom, ali taj plan nije uspeo. Zbog toga je EPCG potraživanje od 45 miliona prijavila u stečajnu masu, ali će ga teško naplatiti jer će se imovina KAP-a prodati za 28 miliona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE