Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manje regija Francuskoj štedi 25 milijardi evra

    Francuska je ove godine pokrenula veliku reorganizaciju lokalne uprave koja bi trebala biti gotova 2017. godine, a donela bi uštede 25 milijardi evra godišnje.

    Planirano je smanjenje broja regija sa 22 na samo 12, što bi trebalo doneti uštedu od 25 milijardi evra godišnje, odnosno 10 odsto od ukupnog budžeta lokalnih uprava koji iznosi 250 milijardi.

    Smanjenje broja upravnih slojeva osim finansijskih ušteda ima i druge ciljeve. Želi se postići da nove lokalne jedinice budu dovoljno velike kako bi se mogle integrisati u proces globalizacije, odnosno biti atraktivne na globalnom nivou.

    Osim toga, želi se postići i veća efikasnost tačnim definisanjem ovlašćenja i obaveza, a Vlada takođe smatra da bi reorganizacijom, nove regije mogle postati atraktivnije stranim ulagačima.

    Cilj je da stvorimo 12 glavnih regija koje bi bile atraktivne investitorima iz prekomorskih zemalja, izjavio je ranije ove godine Andre Vallini, državni poverenik za reformu lokalne samouprave.

    Smanjenje broja regija rezultiraće bržim donošenjem odluka, pojednostavljivanjem procedura i poboljšanjem usluga, smatra Vallini.

    Preko 90 odsto Hrvata za ukidanje županija

    Problem sa glomaznom lokalnom administracijom ima i Hrvatska, ali do sada ni jedna Vlada nije krenula u rešavanje tog problema.

    Kako je ranije pisao Index, 20 hrvatskih županija 31. decembra 2012. ukupno je zapošljavalo 1.991 osobu za čije plate i naknade je u toj godini potrošeno ukupno 660.694.214,14 kuna, odnosno skoro 90 miliona evra.

    Osim županija tu si i gradovi i opštine. Na nivou lokalne samouprave u Hrvatskoj postoji 429 opština u kojima je zaposleno 2.569 ljudi, te 126 gradova sa 5.588 zaposlenih. Grad Zagreb, koji ima poseban status, zapošljava 2.765 službenika.

    U lokalnoj i regionalnoj samoupravi ukupno radi 12.913 ljudi, ne uključujući izabrane službenike odnosno načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamenike.

    Na plate gradskih zvaničika, službenika i drugih zaposlenih u 20 najvećih hrvatskih gradova, odlazi 2,75 milijardi kuna godišnje. Osim zaposlenih gradskih upravnih tela, tu su ubrojeni i zaposleni gradskih firmi i ustanova, koji se takođe plaćaju iz gradskih kasa.

    Samo u Gradskim upravama 20 najvećih hrvatskih gradova zaposleno je više od 5.900 ljudi, za čije se plate godišnje izdvaja više od 870 milijuna kuna.

    Prema rezultatima ankete, koju je krajem prošle godine sproveo Index, a u kojoj je glasalo 12.000 ljudi, čak 92 odsto ih se zalaže za ukidanje županija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE