Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preskupi brojači putnika

    Grad Beograd odustao od instaliranja specijalnog uređaja za brojanje putnika u javnom gradskom prevozu, jer ugradnja najjeftinijeg aparata košta oko 5.000 evra, pa će brojanje, ipak, morati da se radi “peške”.

    Odlučili smo da nabavku uređaja za brojanje ostavimo za sledeću godinu. Međutim, brojanje putnika je neophodno, pa će umesto elektronski, biti urađena studija brojanja, objašnjava direktor Direkcije za javni prevoz Uglješe Mitrović.

    U toku je javna nabavka za brojače putnika, a posao će uraditi studenti. Na ovaj način i ranije se radilo brojanje i bilo je uspešno, ali to traje bar mesec-dva, a zatim podaci moraju da se obrade.

    Direktor GSP Beograd Željko Milković kaže da su brojači, koji su ranije planirani da se ugrađuju na svaka vrata, gde bi infracrveno svetlo beležilo svaki ulaz i izlaz – skupi.

    Odustalo se od toga jer bi ugradnja najjeftinijeg "brojača", po vozilu koštala od 4.000 do 5.000 evra, što je trenutno nemoguća misija, ističe Milković. Postoje razne druge metode kojima može da se obavi brojanje, koje je ranije radio Saobraćajni fakultet.

    Inače, nabavka sistema za video-nadzor, sa ugradnjom uređaja za brojanje putnika u vozila gradskog prevoznika planirana je u skladu sa preporukom gradonačelnika Beograda da se poveća bezbednost vozača GSP.

    Međutim, nadležna Komisija je utvrdila da vrednost brojača putnika za raspoloživ broj vozila premašuje sredstva koja su Planom investicija predviđena za tu namenu.

    GSP se obratio Direkciji za javni prevoz i dobio saglasnost da se stavka brojača izbriše i sprovede samo nabavka kamera za vozački prostor.

    Mada je brojanje putnika neophodno i opravdano, pored već postojećeg sistema BusPlus i svih njegovih prednosti, dovodi se u pitanje prebrojavanje na bilo koji drugi način, naročito ako se za to plaća.

    Manjkavost ovog sistema je međutim, što ne može da natera sve putnike da očitaju svoju kartu, odnosno ne registruje švercere.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE