Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kineski anonimus prestigao Samsung

    Prvo mesto na listi najprodavanijih pametnih telefona u Kini zauzeo je nepoznati lokalni proizvođač Xiaomi, potisnuvši sa čela giganta Samsung.

    Firma, osnovana tek pre četiri godine, ostvarila je ogroman rast. Na najvećem svetskom tržištu je prodala 15 miliona pametnih telefona, ostvarila rast na godišnjem nivou od 240 odsto i tržišni udeo od 14 odsto.

    Ipak treba pomenuti da razlike ostaju tesne. Više od deset odsto tržišnog udela imaju potisnuti južnokorejski Samsung i druga tri kineska proizvođača – Lenovo, Yulong i Huawei.

    Brzi rast koji je ostvario Xiaomi, geografski je veoma jednosmeran. Kompanija prodaje 97 odsto svoje produkcije upravo na kineskom tržištu. Međutim, kako navodi CNN Money to neće dugo biti tako.

    Već prošle godine je kineski proizvođač preoteo Googleu menadžera Hugo Barru, koji od njega treba da napravi globalnog igrača. Kao prvi cilj ekspanzije označena su gusto naseljena tržišta u razvoju, kao što su Indonezija, Meksiko, Rusija, Tajland ili Turska.

    I na ta tržišta namerava da se probije na isti način kao i na domaćem – niskom cenom. Ona se kod modela Xiaomi koji, prema kritičarima, imaju upadljivu sličnost sa Apple iPhone uređajima, kreće oko 130 dolara, što je jedva malo više od zbira cene rada i materijala.

    Upravo to osnivač, vlasnik i direktor firme Lei Jun smatra ključnim elementom svog poslovnog modela.

    Naš biznis model je sličan Amazonu. Naše hardverske proizvode prodajemo sa veoma malim maržama, tako da su naše cene trećina Appleovih. Dobit ostvarujemo zahvaljujući plaćanju sadržaja i usluga, rekao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE