Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović: Do građevinske dozvole za 28 dana

    Novi zakon o planiranju i izgradnji koji bi trebalo da bude usovjen početkom septembra omogućiće dobijanje građevinske dozvole za 28 dana, uvesti jednošalterski sistem, a investitori više neće morati da obijaju pragove raznih institucija i šaltera, izjavila je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

    "Naš interes je da Srbija više ne bude 182. na listi Svetske banke po izdavanju građevinskih dozvola i nećemo više da se čeka oko 260 dana na dozvolu. Ovim novim zakonom dozvola će se dobijati za 28 dana i 18 procedura je smanjeno na 13", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja, infrastrukture.

    Mihajlović je, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, najavila da će biti ukinuta naknada za uređenje građevinskog zemljišta, jer je to parafiskalni namet, ali će biti plaćan određeni iznos samo za stvarno opremanje zemljišta.

    "Od 2008. godine do danas ambijent za investitore se pogoršao po pitanju izdavanja građevinskih dozvola i mi smo zabeleželi pad Srbije na listi Svetske banke u tom periodu za 33 mesta, što je alarm i crveno svetlo za ovu vladu", naglasila je Mihajlović.

    Ona je rekla da je zbog toga donošenje ovog reformskog zakona isto toliko važno kao i donošenje Zakona o radu i seta medijskih zakona.

    Ministarka je precizirala da će nadležni državni organi na osnovu tog zakona prikupljati neophodnu dokumentaciju za investitore i da će investitori jedino morati da podnose ona dokumenta za koja moraju to lično da urade.

    Mihajlović je naglasila da će se građevinska dozvola praktično dobijati za svega tri dana i da će u predviđenom roku od 28 dana ostatak vremena odlaziti na ispunjavanje lokacijskih uslova.

    Ona je rekla da u Srbiji građevinarstvo sada učestvuje sa svega četiri odsto u BDP, i da je cilj da se podigne, kao i da smo po tom učešću u BDP takođe na začelju svetske liste i da su iza nas zemlje poput Moldavije, Burkine Faso i drugih.

    Direktorka kancelarije za ekonomski razvoj USAID u Srbiji Suzan Kutor je rekla da će taj zakon privući investitore i poboljšati privredni ambijent i da ga treba hitno usvojiti.

    Ona je istakla da se tim zakonom rešava i pitanje konverzije i restitucije i savetovala vladi da se te stvari moraju pravično rešiti zajedno sa podnosiocima zahteva.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE