Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nivo aflatoksina se vraća na 0,05 mg

    Do kraja godine sve mleko u Srbiji ispunjavaće evropski standard od 0,05 miligrama aflatoksina po kilogramu, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

    Sada je 77 odsto mleka tog kvaliteta, a nama je izuzetno važno da i preostalih dvadesetak procenata postignu ovaj standard, istakla je ona u intervjuu za Politiku.

    Kao prelazno rešenje, sa oročenim trajanjem, donet je novi pravilnik koji je sada na snazi i po kom je dozvoljen nivo aflatoksina 0,25, kaže ministarka na konstataciju da se nije snašla prvo sa smanjenjem, a onda povećanjem dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku.

    Kada sam postala ministar važio je pravilnik koji dozvoljava nivo afaktoksina od 0,5 miligrama po kilogramu mleka. Prethodni ministar je doneo novi pravilnik po kome je dozvoljen nivo aflatoksina 0,05, ali koji je trebalo da stupi na snagu 1. jula, navela je Bogosavljević-Bošković.

    Ona je dodala kako je u pitanju bio ambiciozan plan da se pun efekat izmenjenog pravilnika o kvalitetu stočne hrane postigne na sadržaj aflatoksina u mleku za samo tri meseca.

    Novu odluku smo doneli uz prethodno dobijenu saglasnost od Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i Ministarstva zdravlja. Uostalom, trenutno važeći pravilnik je mnogo strožiji od onog koji je bio na snazi do 1. jula, navela je ministarka.

    Naš cilj u svakom slučaju ostaje 0,05 miligrama i činimo sve da to što pre postignemo, istakla je Bogosavljević-Bošković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE