Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Argentina za bankrot krivi SAD

    Argentinske vlasti okrivile su Sjedinjene Američke Države za pravnu bitku koja je gurnula zemlju u bankrot, optužujući istovremeno jednog njujorškog sudiju i posrednike za nekompetentnost.

    Argentina je 30. jula zvanično bankrotirala, nakon neuspešno završenih 11-časovnih pregovora sa dva američka fonda koji su odbili da prihvate otpis duga po osnovu argentinskih obveznica u njihovom posedu, prenela je agencija France presse.

    Jorge Capitanich, šef kabineta argentinske predsednice Cristina Kirchner, okrivio je američku vladu za bankrot, do kojeg je došlo nakon presude američkog suda kojom je Buenos Ajresu blokirano servisiranje reprogramiranog duga i traženo da vrati 1,3 milijarde dolara duga američkim fondovima.

    "Ukoliko imate sudiju koji je agent špekulativnih fondova i ukoliko je i posrednik njihov agent, o kakvoj onda presudi govorite? Ovde postoji odgovornost same države, odnosno odgovornost SAD na kojoj je da stvori uslove za bezuslovno poštovanje suvereniteta drugih država", rekao je Capitanich.

    On je, takođe, optužio njujorškog sudiju  Thomas Griesu i posrednika u pregovorima sa fondovima,  Dana Pollacka, za nekompetentnost, navodeći da će Argentina sa ovim slučajem izaći pred međunarodne sudove "kako bi ostvarila svoja prava pred međunarodnom zajednicom".

    Po otvaranju berze, argentinske akcije su izgubile 6,42 odsto vrednosti, što govori da su već počele da se osećaju posledice bankrota.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE