
Švajcarska čokolada: Od poslastice do hranljive kupke
Devet od deset ljudi voli čokoladu, a čak 50 odsto Amerikanaca bira čokoladu pre svake druge namirnice. Ipak, Evropljani i dalje prednjače u konzumaciji čokolade i prosečan Evropljanin godišnje pojede i do osam kilograma ovog slatkog proizvoda. Najveći evropski potrošač čokolade, Švajcarska, može da se pohvali kako dugom i bogatom istorijom proizvodnje čokolade, tako i titutlom najvećeg evropskog izvoznika ove poslastice.
Kako je sve počelo
Istorijat čokolade datira od 600. godine nove ere, kada su plemena Maja i Asteka otkrili da mogu da koriste kakao zrna za spravljanje hranljivog napitka Xocolatla. Južnoamerička plemena su ovaj napitak pili topao i nezaslađen. Tokom kolonizacije Južne Amerike, konkvistadori su postali jako zainteresovani za ovaj napitak i Hernán Cortés je prvi doneo kakao zrna, kao i alatke za spravljanje Xocolatla u Evropu. U 19. veku kakao napitak gubi svoju popularnost i dolazi do razvijanja čokolade u čvrstom obliku. Jedan od pionira u mehanizaciji proizvodnje čvrste čokolade bio je švajcarski poslastičar François-Louis Cailler koji je osnovao kompaniju Cailler, koja postoji i danas, u okviru Nestlea. Od 19. veka proizvodnja čokolade se u Švajcarskoj proširila na sve veće gradove i sem problema za vreme ekonomske krize 20tih i 30tih godina, i posledica striktnijih zakona o uvozu za vreme Drugog svetskog rata, ova industrija se razvijala neverovatnom brzinom.
Švajcarska čokolada može da se nađe u svim mogućim oblicima, od tartufa, pralina i biskvita, preko museva, sladoleda i pudinga, pa do toplih i hladnih napitaka. Poznato je da Švajcarci imaju moto da čokolada ide uz sve, pa je tako često konzumiraju u svakoj prilici, uz espreso, slatko vino, viski, konjak ili samu.
Kvalitet
Pravi poznavaoci čokolade umeju da ocene kvalitet čokolade po tome kako se lomi. Čokolada visokog kvaliteta se uvek lomi celovito i 'čisto' – drugim rečima, bez mrvica i krunjenja.Takođe, miris čokolade je izuzetno bitan. Kako opisuju stručnjaci, miris izvanredne čokolade je pun i kompletan, ali nikada nametljiv. Naravno, poslednji korak u procenjivanju kvaliteta čokolade je uvek degustacija. Najbolje čokolade se tope kao puter, ne lepi se za nepce i bitno je da njihov delikatan i jedinstven ukus nikada ne zaostaje dugo u ustima.
Zanimljivosti
Ako vam se čini da čokolada švajcarske kompanije Delafee košta 'kao da je od zlata', to je zato što i jeste! Ovo je jedna od najskupljih čokolada na svetu i petstotina američkih dolara će vas koštati pola kilograma ove čokolade začinjene zlatom. Tačnije dvadesetčetvorokaratnim zlatom, koje pri jelu, kako kažu zlatokusci, krcka kao badem ili lešnici.
Da Švajcarci ne prestaju da pronalaze nove načine upotrebe čokoladu govori i činjenica da u spa centru Day Spa u Ženevi možete uživati u kupci od čokolade. Ova 'kupka' se pravi od vode i neslađenog kakaa i važi za jednu od najhranljivijih kupki za kožu. Još jedan od načina da uživate u čokoladi u ovom spa centru je da se počastite 'čokoladnom masažom', odnosno masažom u kojoj se umesto aromatičnih ulja koristi gusta smesa od čokolade.