Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smanjena nezaposlenost za pola procenta

    Stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila je u drugom kvartalu ove godine 20,3 odsto od ukupnog broja aktivnih stanovnika i manja je za 0,5 procenata u odnosu na prethodno tromesečje.

    Prema objavljenim rezultatima Ankete o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku, od toga se 19,5 odsto odnosi na mušku i 21,3 odsto na žensku populaciju.

    Stopa nezaposlenosti u Beogradskom regionu iznosila je 18,3 odsto, a u Regionu Vojvodine 21,6. U regionu Šumadije i Zapadne Srbije stopa nezaposlenosti iznosila je 18,3 procenta, dok je u regionu Južne i Istočne Srbije iznosila 23,3 odsto.

    Stopa zaposlenosti, koja predstavlja procenat zaposlenih u ukupnom stanovništvu starom 15 i više godina, u drugom kvartalu iznosila je 39,5 odsto, pri čemu je zaposlenost muškaraca bila 46,7 a žena 32,8 odsto.

    Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu manja je za 0,5 procenata u odnosu na prvi kvartal, kada je bila 20,8 odsto, dok stopa zaposlenosti beleži porast od 1,1 procentni poen, jer je u prvom tromesečjui iznosila 38,4 odsto.

    Stopa neformalne zaposlenosti u drugom kvartalu 2014. veća je za 0,7 procentnih poena, odosno porasla je sa 20,5 na 21,2 odsto. Tu stopu predstavlja broj lica koja rade bez formalnog ugovora o radu u ukupnom broju zaposlenih.

    RSZ ističe da je osnovni cilj sprovođenja ankete prikupljanje podataka o radnim karakteristikama stanovništva i procena ukupne radne snage u zemlji prema međunarodnim preporukama, odnosno dobijanje podataka o tri osnovna međusobno isključiva dela stanovništva starog 15 i više godina – zaposleni, nezaposleni i neaktivna lica.

    Anketa je sprovedena u drugoim kvartalu na uzorku od oko 10.000 domaćinstava, a prikupljeni su podaci o demografskim obeležjima za sva anketirana lica, kojih je bilo više od 23.000. Podaci o radnoj aktivnosti prikupljeni su za 20.481 lice.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE