Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stručna praksa: Sticanje iskustva ili samo rad za džabe

    Neplaćena praksa je novi trend u Srbiji. Mladi danas koriste svaku priliku za stažiranje kako bi, tokom ili nakon fakulteta stekli iskustvo neophodno za rad u struci. Međutim, većina kompanija kako bi smanjila troškove ukinula je mogućnost plaćene prakse.Studenti, i sve češće oni sa završenim fakultetom, za vreme prakse moraju samostalno da snose troškove za hranu, prevoz i slično. Pa ko od prakse zapravo ima korist?

    Evo nekih izgovora zašto praksa nije plaćena:

    Stručnom praksom stičete bodove za fakultet

    Ali poenta stručne prakse nije u bodovima već u sticanju iskustva u struci i dodatnom usavršavanju. Na pojedinim fakultetima se umesto prakse može birati neki predmet, gde ćete možda steći veće znanje nego tokom tromesečne ili šestomesečne prakse.

    Posle prakse postoji mogućnost zaposlenja

    To nije zvanična ponuda za posao. Kompanije ne bi trebalo da koriste praksu kao probni rad. Umesto da plati pripravnika, kompanija dobija istu stvar zapošljavanjen novog praktikanta kog ne plaća. Čak i da praktikant dobije posao vrlo je verovatno da će ubrzo shvatiti da u kompaniji nema međusobnog uvažavanja i poštovanja ili da kompanija na nepošten način reže troškove.

    Praksu možete da iskoristite za CV

    Opšte poznato je da gotovo svaka kompanija danas kada traži zaposlene zahteva tri do pet godina radnog iskustava. Ali problem sa praksom je što se tom prilikom ne stiče iskustvo u struci, jer praktikantima se, kao po pravilu, daju manje zahtevni  poslovi. U stvarnosti  se često dešava da se prilikom zaposlenja praksa ne vrednuje i da ponuda za prvu platu bude znatno niža od proseka, jer mnogi smatraju da praksa nije posao.

    Stećićete iskustvo

    To zavisi od mnogo faktora. Neke kompanije će zaista omogućiti sticanje iskustva , obezbediće dodatnu obuku i umrežavanje sa profesionalcima iz struke. Dok se u drugim kompanijama praktikantima daju oni poslovi koje niko neće da radi. To su obično dosadni, administrativni zadaci, koje zaposleni ne žele da rade.

    Evo razloga zašto se treba boriti protiv neplaćene prakse.

    Etički principi:

    Zašto raditi besplatno tri do šest meseci, za nekog ko će zarađivati novac od vas, koga možda nikad niste sreli?

    Biti praktikant sa diplomom fakulteta je besmisleno:

    Svake godine cena školarine raste, to bi logički gledano trebalo da znači da je i kvalitet studija bolji, odnosno da kada izađete sa fakulteta, da ste obučeni za nekakvu vrstu posla ili da imate znanje koje ima određenu cenu.    

    Praksom više gubite nego što dobijate:

    Dobro se raspitajte o kompaniji u kojoj planirate da obavljate praksu. Da li, kada i kako zapošljavaju? Da li se kod njih može nešto naučiti? Ne zaboravite da vas praksa košta, i da zaslužujete da nešto od nje dobijete. Ukoliko na praksi ne dobijate novac, mogućnost zaposlenja ili iskustvo, pronađite pametniji način da potrošite svoje vreme a i novac.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE