Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li je evro na prekretnici?

    Analitičari i trgovci valutama veruju da se evro nalazi na početku značajnije promene trenda nakon što je u sredu pao u odnosu na dolar na najniži nivo u osam meseci i najnižu vrednost u dve godine naspram funte.

    Pad evra ispod 1,35 dolara znači da je evropska valuta potonula ispod nedavno utemeljenih granica, kaže Kit Juckes, šef globalne strategije tržišta valuta u Societe Generale banci.

    Evro je poslednjih meseci imao iznenađujuće dobar kurs, a veliki broj trgovaca pogrešio je u procenama nakon što je ECB odobrila stimulativne mere u junu. Očekivalo se da će evro pasti u odnosu na dolar kao reakcija na ubrizgavanje dodatnog novca u ekonomiju, ali, to se nije dogodilo.

    U periodu od odluke ECB evro je pao 1,4 odsto u odnosu na dolar, ali u poslednjih godinu dana još uvek je tri odsto jači.

    Analitičari kažu da je jačanje evra bilo podstaknuto većim korišćenjem investitora koji su kupovali obveznice zaduženih država evrozone, od kojih mnoge još uvek pružaju atraktivne prinose, u okruženju niskih kamatnih stopa.

    Deo analitičara smatra da bi centralne banke mogle kupovati evro za potrebe deviznih rezervi kao alternativu dolaru. Kathleen Brooks, direktorka sektora istraživanja u Forex.com, slaže se da je evro na putu da zabeleži važnije dobitke.

    Postoje znakovi poverenja u to da bi pad koji smo videli poslednjih nedelja mogao da znači da se dvogodišnji rast u odnosu na dolar bliži kraju, rekla je ona.

    Analitičari Bank of New York Mellona predviđaju nešto radikalnije, pa uzevši u obzir statistiku procenjene volatilnosti evra, procenjuju da nas čeka jedno od najdosadnijih perioda u istoriji finansijskih tržišta.

    Viši strateg za tržišta valuta Neil Mellor veruje da su trgovci neskloni bilo kakvim ozbiljnim pomacima koji bi mogli značiti bitnije promene kursa evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE