Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ima prostora za poskupljenje struje

    Elektroprivreda Srbije demantovala je da je podnela zahtev za povećanje cene električne energije, dok iz Agencije za energetiku kažu da za poskupljenje struje "ima prostora".

    Na pitanje Tanjuga da li su tačne informacije o mogućem poskupljenju struje za 15 posto od septembra, iz EPS su odgovorili da kompanija nije podnela zahtev za povećanje cene električne energije.

    EPS je istovremeno podsetio da, prema Zakonu o energetici, korekciju cene elktrične energije odobrava Agencija za energetiku.

    Sistem EPS pretrpeo je velike štete tokom poplava i još se sagledava kako da se posledice poplava što manje odrazile na stabilnost snabdevanja električnom energijom i poslovanje kompanije, navedeno je u odgovoru EPS.

    Prema pisanju Blica, EPS je Vladi Srbije dostavio predlog da od setpembra struja poskupi 15 odsto, a premijer Aleksandar Vučić zatražio je od EPSa dodatnu analizu i hitno sređivanje stanja u preduzeću.

    Prema rečima člana Saveta Agencije za energetiku Ljiljane Hadžibabić, prostora za poskupljenje struje ima jer sa sadašnjom cenom nema načina da se obezbede sredstva za investicije i gradnju.

    Ona je potvrdila da Elektroprivreda Srbije nije podnela zahtev za povećanje cene električne energije. 

    Po onome što smo do sada analizirali, ima prostora za poskupljenje, ali ne znamo da li će EPS to tražiti i na koji način će to pravdati, rekla je Hadžibabić za Tanjug.

    Cena električne energije pokriva troškove za amortizaciju, uobičajene remonte i održavanje, ali nema prostora za neke veće poduhvate u elektroprivredi niti za novu gradnju.

    Ne samo da ne može da EPS obezbedi gradnju, nego ni bilo ko drugi, jer ko kod da dođe da gradi on će prvo da pita kolika je cena i da li on iz te cene može da povrati investiciju, zaključila je Hadžibabić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE