Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Montenegro Airlines rizikuje zabranu letova u EU

    Nacionalna aviokompanija Crne Gore Montenegro Airlines već više od dva meseca nema potvrđenog rukovodioca za finansije i bezbednost, čime rizikuje da joj se zabrani letenje vazdušnim prostorom Evropske unije.

    Takva situacija je, prema tumačenju stručnjaka, krajnje problematična, jer može uticati na upravljanje sigurnošću letenja i sertifikat za letenje (AOC) Montenegro Airlinesa, prenose podgoričke Vijesti.

    Rukovodilac za finansije i bezbednost, odnosno "Ačountable" menadžer je ključna osoba za dobijanje i valjanost AOC, a zadužena je za finansije i sigurnosne standarde.

    Ukoliko se situacija brzo ne reši u skladu sa međunarodnom zakonskom regulativom, može doći do toga i da Evropska agencija za bezbednost avio-saobraćaja EAS upiše crnogorskog avioprevoznika na "crnu listu" i zabrani mu letove iznad vazdušnog prostora EU i sletanje aviona na evropske aerodrome.

    Vijestima je iz crnogorske nacionalne aviokompanije saopšteno da je zahtev za razrešenje "ačountable" menadžera Vuke Zečevića pre nekoliko meseci tražila Agencija za civilno vazduhoplovstvo.

    Kako je navedeno, na osnovu tog zahteva Odbor direktora je imenovao Živka Banjevića na tu funkciju, a "proces odobravanja imenovanja je u toku".

    Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo saopštili su da za sada ne postoje razlozi zbog kojih bi se razmišljalo o suspenziji AOC.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE