
Organska proizvodnja u porastu
Površine pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom u Srbiji su u toku 2013. povećane za 32 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosile su 8.228 hektara, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.
Radi se o proizvodima koji su već sertifikovani ili onima koji su u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod, a navedenim brojem hektara nisu obuhvaćene površine korišćene za sakupljanje divljeg jagodičastog voća, pečuraka i lekovitog bilja.
To je, dodaju u PKS, iz razloga što u Srbiji ne postoji zvanična metodologija na osnovu koje se može dobiti podatak o ukupnoj površini na kojoj se odvija sakupljanje divljih biljnih vrsta iz prirodnih staništa.
Površine organske biljne proizvodnje u periodu konverzije su iznosile oko 5.041 hektar, dok su površine u organskom statusu iznosile oko 3.187 hektara.
Preliminarni podaci Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pokazuju da je broj organskih proizvođača 218, dok je onih koji sakupljaju organske proizvode iz prirode 19. Semenskom proizvodnjom bavi se pet proizvođača, preradom 55, izvozom 51, a uvozom 27.
Ratarska proizvodnja je procentualno najzastupljenija sa 80 odsto, sledi voćarska proizvodnja koja zauzima 28 odsto površina, a povrće se proizvodi svega na dva odsto od ukupne površine pod organskom proizvodnjom.
Organska ratarska proizvodnja raste, dok se poljoprivrednici manje odlučuju na ulazak u konverziju kada je u pitanju organska proizvodnja voća. Organsko povrće uglavnom je namenjeno domaćem tržištu, tako da površine pod organskim statusom prati gotovo ista površina u periodu konverzije.
U organskoj stočarskoj proizvodnji sitna i krupna stoka je najzastupljenija sa ukupno 65 odsto učešća, košnice su zastupljene 17 odsto, jedinke živine sa 12 odsto , a šaran sa šest odsto u ukupnoj stočarskoj organskoj proizvodnji.