
Zemlja vina i sireva
Enolozi tvrde da se u Francuskoj ne proizvode loša vina. Smatraju da vino govori mnogo o čoveku koji ga proizvodi da oslikava njegov karakter, kulturno i istorijsko nasleđe, filozofiju i etiku.
Vino ili tečno zlato, kako ga Francuzi zovu, pije se tako što se prvo proguta zalogaj hrane i tek onda se uzme gutljaj koji tada u ustima zaokružuje ukupan ukus. Još jedna od delicija francuske kuhinje su sirevi, postoji ih čak 365 vrsta, za svaki dan u godini po jedan. Prave se od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mleka i vezuju se za različite oblasti Francuske. Enolozi ističu da sirevi toliko dobro odgovaraju vinu, da ga uzdižu i čine prividno boljim.
Neke od omiljenih kombinacija u domovima Francuza su sir Brick, koji se sa svojim puterastim ukusom i aromom pečuraka savršeno nadopunjuje sa vinom Chardonnay, čija aroma zelene jabuke, ananasa i miris vanile prave ugođaj za sva čula.
Kralj među sirevima Roquefort koji je slatko-gorkog ukusa, uz prisustvo arome trave i plave plesni, pije se sa slatkim vinima kao što je na primer Chatau d’Yqueme.
FOTO: Demi Castelviel Gabriel Coulet by Digitalyeti – Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons
U francuskim bistroima najčešće se servira sir Camambert, koji ima meku, belu koru ispod koje se krije slasni žuti deo. Savršeno se slaže sa orasima i kruškama, a služi se uz tamno crveno vino Cabernet.
FOTO: Camembert (Cheese). Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons
Kada slave, Francuzi piju Champagne, najpoznatije penušavo vino sveta, uz koje jedu meki, kravlji sir Chaource sa mirisom gljiva i duvana, voćno-kremastog ukusa.
Epoisses, omiljeni sir velikog Napoleona, sa svojim bogatim i moćnim ukusom, kremastom strukturom i oporim mirisom, najbolje je piti u kombinaciji sa Pinot noir, čija bogata aroma bobičastog voća će oduševiti i one sa najzahtevnijm ukusom.
FOTO: "Epoisses Bourgogne cheese and wine" by Traaf. – Own work.. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons