Zemlja vina i sireva

Enolozi tvrde da se u Francuskoj ne proizvode loša vina. Smatraju da vino govori mnogo o čoveku koji ga proizvodi da oslikava njegov karakter, kulturno i istorijsko nasleđe, filozofiju i etiku.

Vino ili tečno zlato, kako ga Francuzi  zovu, pije se tako što se prvo proguta  zalogaj hrane i tek onda se uzme gutljaj koji  tada u ustima zaokružuje ukupan ukus. Još jedna od delicija francuske kuhinje su sirevi, postoji ih čak 365 vrsta, za svaki  dan u godini po jedan. Prave se od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mleka i vezuju se za različite oblasti Francuske. Enolozi ističu da sirevi toliko dobro odgovaraju vinu, da ga uzdižu i čine prividno boljim.

Neke od omiljenih kombinacija u domovima Francuza su sir Brick, koji se sa svojim puterastim ukusom i aromom pečuraka savršeno nadopunjuje sa vinom Chardonnay, čija aroma zelene jabuke, ananasa i miris vanile prave ugođaj za sva čula.

Kralj među sirevima Roquefort koji je slatko-gorkog ukusa, uz prisustvo arome trave i plave plesni, pije se sa slatkim vinima kao što je na primer Chatau d’Yqueme
Demi Castelviel Gabriel Coulet by Digitalyeti - Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons
FOTO: Demi Castelviel Gabriel Coulet by Digitalyeti – Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

U francuskim bistroima najčešće se servira sir Camambert, koji ima meku, belu koru ispod koje se krije slasni žuti deo. Savršeno se slaže sa orasima i kruškama, a služi se uz tamno crveno vino Cabernet.
Camembert (Cheese). Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons
FOTO: Camembert (Cheese). Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

Kada slave, Francuzi piju Champagne, najpoznatije penušavo vino sveta, uz koje jedu meki, kravlji sir Chaource sa mirisom gljiva i duvana, voćno-kremastog ukusa.

Epoisses, omiljeni sir velikog Napoleona, sa svojim bogatim i moćnim ukusom, kremastom strukturom i oporim mirisom, najbolje je piti u kombinaciji sa Pinot noir, čija bogata aroma bobičastog voća će oduševiti i one sa najzahtevnijm ukusom.

FOTO: "Epoisses Bourgogne cheese and wine" by Traaf. – Own work.. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE