Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povećan dozvoljen nivo aflatoksina

    Na sajtu Ministarstva poljoprivrede objavljena je odluka prema kojoj se dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku povećava sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu.

    Na sajtu Ministarstva objavljen je Pravilnik o izmeni pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja.

    Prema ovoj odluci dozvoljeni nivo aflatoksina povećava se 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu.

    Takođe se navodi da izmena pravilnika stupa na snagu dan nakon objavljivanja odluke u Službenom glasniku, kao i da će ova odluka važiti do 31. decembra 2014.

    Pre samo 15 dana na snagu je stupila prethodna izmena istog pravilnika i odluku iz aprila meseca prema kojoj se nivo dozvoljenog aflatoskina vraća sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je standard EU.

    Aflatoksini su toksični za živinu, svinje, konje, pastrmke i laboratorijske životinje, a aflatoksin B1 je najotrovniji i najviše raširen u krmivu za životinje i hrani za ljude.

    Aflatoksin iz kontaminirane hrane koju jedu krave u jetri se pretvara u aflatoksin M1 koji preko mlečnih žlezda dospeva u mleko.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE