Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Sirena za uzbunu dovoljno pre ledenog brega`

    Dosadašnji ministar finansija Lazar Krstić kaže da je sada trenutak za oštre rezove u Srbiji ili će, u suprotnom, država biti na kolenima i dogodiće nam se ono što je zadesilo Grčku.

    Sada je trenutak za oštre rezove, koliko god oni socijalno ili politički bili teški. Ukoliko nastavimo da ignorišemo stvarnost i ne sprovedemo reforme, rizici su da državu dovedemo bukvalno na kolena. A onda će biti kao u Grčkoj, gde je smanjenje penzija i plata išlo i do 40 odsto ili više, kaže Krstić intervjuu Ninu.

    On kaže da se sa premijerom nije sporio oko cilja, a to je smanjenje deficita za 1,7 milijardi dinara do kraja 2017. godine, ali se nisu saglasili oko načina na koji će se do tog cilja doći zbog čega je i odlučio da podnese ostavku.

    A bivši ministar je to slikovito opisao: "Vozite brod i zbog činjenice da ste pravili žurku na njemu i bili zauzeti time, tek sada shvatate da se ubrzano krećete ka ledenom bregu. Opcije su vam: ili da napravite nagli zaokret i rizikujete da pritom neki ljudi ispadnu sa broda, a možda i da se brod malo nakrivi pa da morate da ga vraćate ili da idete sporo, zaokrećete malo pomalo, ali ako to činite morate biti sigurni da će vam svaki šraf u toj mašini biti na svom mestu i da će raditi to što mora da radi".

    Nažalost, kod nas su institucije u takvom stanju da u to ne možete biti sigurni. Dakle, dovoljno smo daleko od ledenog brega, i ja sam sada pritisnuo sirenu za uzbunu.

    Hteo sam nagli zaokret, ali oni koji donose političke odluke i koji su i izabrani od naroda da to rade, smatraju da je uputnije, ako ne i odgovornije, pokušati ovaj drugi način. Za mene su potencijalni rizici tog puta veći od socijalnog troška ovog naglog zaokreta koji sam predložio, navodi on.

    Pročitajte i>>>Krstić: Moja ostavka će doprineti buđenju svesti u društvu

    Krstić kaže da je njegov naslednik Dušan Vujović upoznat sa stanjem u javnim finansijama, a ne isključuje ni mogućnost povećanja poreza. Ako bih se odlučio na blaže smanjenje rashoda, a ono ne bude dovoljno, moja rezervna opcija bila bi povećanje poreza, kaže Krstić.

    Krstić kaže da neće biti zaposlen u Vladi, ali je na raspolaganju premijeru. U Ameriku se, verovatno, neće vraćati, a o ostalom još nije razmišljao.

    „Nisam imao političke ambicije i nisam se libio da kažem celu sliku, koliko god to bolno bilo. Da prestanemo da ignorišemo stvarnost, da zatvaramo uši i oči, jer bi onda put do izlečenja mogao da bude još bolniji“.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE