Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smena generacija u naftnim kompanijama

    Nedavno je u Moskvi održan Svetski naftni kongres, na kojem su učestvovali stručnjaci iz ove oblasti, kao i predstavnici 500 naftnih kompanija iz celog sveta, među kojima i predstavnici Naftne industrije Srbije, a razgovaralo se o važnim temama vezanim za proizvodnju nafte i gasa. 

    Kako je na tribini Komiteta mladih nacionalnog naftnog komiteta Srbije rekao  generalni sekretar NNKS i član programskog komiteta Svetskog naftnog kongresa Slobodan Sokolović, istaknuto je da će i u budućnosti, u ukupnoj potrošnji energenata fosilna goriva i dalje biti dominantna, da će se izjednačiti potrošnja nafte i uglja  te da će se nastaviti ulaganja u istraživanje i proizvidnju nafte.

    “Predstavnici najznačajnih svetskih naftnih kompanija izdvojili su nekoliko važnih pitanja, a pre svega kako da se, budući da će broj stanovika u budućnosti značajno porasti, očekuje se na oko devet milijardi ljudi, obezebedi dovoljno energanata,” rekao je Sokolović. “Kako bi se odgovorilo na buduće sve veće potrebe za energentima, na skupu je ukazano da su ulaganja u istraživanja i nova nalazišta neophodna, a kao veoma važno pitanje, na kojeodgovor ne može da se čeka, je i ono koje se tiče kadrova jer je izvesno da će stručnjaci u oblasti nafte i gasa veoma brzo nedostajati.”

    Po njegovim rečima, sadašnje procene rezervi nafte govore da se, uz sadašnju potrošnju, raspolaže s količinama dovoljnim za naredne 53 godine, a da se, zahvaljujući stalnim ulaganjima u istraživanje, rezerve nafte kao i rok do kada će ih biti, stalno povećavaju. Istaknuto je, rekao je Sokolović, da će se veoma brzo u svetu osetiti nedostatak stručnjaka u oblasti istraživanja nafte i gasa i da se moraju preduzeti koraci da se na najbolji način spoje iskustvo i mladost, kako bi se neophodno znanje u ovom poslu prenelo mladim obrazovanim ljudima.

    O smeni generacija na liderskim pozicijama u naftnim kompanijama razgovaraće se u na simpozijumu koji će krajem avgusta biti održan u Londonu. Po rečima predsednika Komiteta mladih NNKS Dragana Govedarice, cilj simpozijuma je razmena znanja i inforamcija mladih stručnjaka i iskusnih lidera iz naftne i gasne industrije, a očekuje se da će biti uspostvaljeni različiti vidovi saradnje i pružena podrška mladim ljudima da kvalitetno zamene starije kolege.

    “ Na simpoziijumu će učestvovati mladi ljudi koji su prepoznati kao najkvalitetniji i najbolji predstavnici naftnih kompanija u kojima rade i koji su do učešća na ovom skupu mladih stručljaka došli posle veoma oštre konkurencije,” rekao je Govedarica. “Među osmdesetak mladih stručnjaka iz naftnih kompanija, biće i tri predstavnika iz Srbije, zaposolena na rukovodećim mestima u Naftnoj industriji Srbije, već sad spremnih da nose teret odgvornih funkcija u nacionalnoj naftnoj kompaniji.”

    Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković naglasio je da je saradnja Naftne industrije Srbije i Novosadskog univerziteta izuzetno kvalitetna i da su rezultati veoma dobri. Budući da su mladi stručnjaci u svim oblastima veoma važni, Vesković je ukazao da je neophodno stvoriti odgovarajući ambijent za njihov razvoj, a da će oni svojim znanjem i radom,  sigurno je, doprineti razvoju celog društva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE