Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vujović: Nije problem cena struje, problem je menadžment EPS-a

    Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je da je medju merama za poboljašanje privrednog ambijenta i rešavanje problema menadžmenta Elektroprivrede Srbije (EPS) koji čini 600 visokoplaćenih direktora.

    "Samo poskupljenje struje ne rešava problem. Nama je veći problem menadžment EPS-a, koji čini 600 visokoplaćenih direktora. Podsetiću da je i prosečna plata u EPS-u 75.000 dinara, što je duplo više od zarade prosečnog radnika u Srbiji", kazao je Vujović za Večernje novosti.

    On je dodao da su poseban problem i tehnički gubici od 18 odsto i rekordno niska naplata od 84 odsto.

    "Sve su to posledice lošeg gazdovanja, a to ne može da nadoknadi poskupljenje struje", naveo je ministar.

    Kako je objasnio, EPS mora da ima cenu električne energije uporedivu sa cenama u susednim zemljama i da time obezbedi normalno poslovanje, jer "ne možemo više sebi da dozvolimo da imamo za 30 odsto manju cenu struje od najniže u regionu".

    "Ublažavanje socijalnih posledica više cene struje se podrazumeva i o tome računa vodi Vlada preko resornih ministarstava. Ako Ministarstvo finansija umesto gubitaka od EPS-a dobije uplatu dividende, onda je lako deo tih sredstava odvojiti za pomoć ugroženim delovima stanovništva koji ne mogu da plate ekonomsku cenu struje", izjavio je on.

    Vujović je naveo da su medju merama kojima se može uspešno sprovesti reformski kurs obaranje deficita svake godine i smanjenje plata i penzija za 10 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE