Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Junska inflacija 0,1 odsto

    Cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, kojima se meri inflacija, u junu su bile veće nego u maju za 0,1 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku

    Godišnja inflacija u junu je iznosila 1,3 odsto, dok je rast potrošačkih cena, u odnosu na decembra 2013. godine, bio dva odsto.

    U junu su poskupele usluge rekreacije i kultura (4,2 odsto), odeća i obuća (0,3 odsto), komunikacije (0,2 odsto) i transport (0,1 odsto). Pojefitnili su nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (jedan odsto), obrazovanje (0,2 odsto), hrana, bezalkoholna i alkoholna pića, duvan i zdravstvo (0,1 odsto).

    Devizne rezerve 10,1 milijardu evra

    Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju juna iznosile 10,1 milijardu evra, što je za oko 240 miliona evra manje nego na kraju maja, saopštila je danas NBS.

    Taj iznos deviznih rezervi obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 295 odsto i pokrivenost od oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

    Veći devizni priliv u junu bili su po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 263,4 miliona evra.

    Kako je saopšteno, veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 221,3 miliona evra, servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 132,5 miliona evra, dok su obaveze prema inokreditorima izmirene u iznosu od 91 milion evra.

    Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju juna iznosile su 7,2 milijarde evra.

    Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u junu je iznosila 395,2 miliona evra i bila je za 81,2 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu. Za prvih šest meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,5 milijardi evra.

    Dinar je u junu nominalno oslabio prema evru za 0,1 odsto, a NBS je intervenisala kupovinom deviza na medjubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 40 miliona evra kako bi smanjenjila prekomerne kratkoročne promene deviznog kursa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE