Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zemlje grupe BRICS osnivaju razvojnu banku

    Zemlje grupe privreda u brzom razvoju – BRICS (Brazil, Rusija, Kina i Južna Afrika) spremne su da na svom samitu sledeće nedelje u Brazilu sklope sporazum o stvaranje razvojne banke, saopštilo je u sredu Ministarstvo finansija Rusije.

    "Nova razvojna banka" imaće na početku deset milijardi dolara, a kasnije će njen kapital porasti do maksimalnih 100 milijardi, rekao je Anton Siluanov, objavljeno je u Moskvi. Sedište banke biće u Šangaju i Nju Delhiju.

    Grupa BRICS je 2013. godine najavila razvojnu banku i monetarni fond, konkurente institucijama sporazuma Bretton Woods posle Drugog svetskog rata (Svetska banka i Medjunarodni monetarni fond). BRIKS smatraju da su slabo zastupljene u tim ustanovama.

    Članovi te grupe, medjutim, nisu mogli da se dogovore o raspodeli kapitala, te će se ponovo sastati 15. i 16. jula u Brazilu.

    "Na samitu, moramo odlučiti o osnivanju banke i o monetarnom fondu", rekao je Siluanov.

    O razvojnoj banci je rekao da su se dogovori da njen kapital bude obezbedjen za sedam godina, a udeo Rusije će biti dve milijarde dolara.

    Ruski ministar je rekao da će banka, specijalizovana za infrastrukturne radove, biti otvorena za druge zemlje-članice UN, ali tako da učešće pet zemalja grupe BRICS ostane veće od 55 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE