Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Loše prognoze za Balkan i Srbiju

    Bečki ekonomski institut (WIIW) snizio je svoju martovsku prognozu privrednog rasta za zemlje zapadnog Balkana, Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u proseku za 0,5 odsto.

    Prognoza rasta je, prema oceni WIIW, snižena zbog poplava koje su pogodile to područje i zbog mera štednje.

    S druge strane, privrede u većini zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope će ove godine rasti više nego što se očekivalo, a u periodu od 2014. do 2016. prosečan rast bi mogao iznositi između dva i tri odsto godišnje.

    Korišćenje podsticajnih fondova EU doveo je, pre svega u "mlađim" zemljama članicama Unije, do porasta investicija i oživljavanja privrede, ukazao je ekonomista WIIW Mario Holzner, na prezentaciji izveštaja Instituta.

    Ne isključujući mogućnost da je efekat podsticajnih fondova EU na ekonomsko oživljavanje pojedinih zemalja samo jednokratan, on je, ipak, dodao da se čini da postoje naznake da će uslediti i privatne investicije, kao i da se povećava potrošnja lokalnih domaćinstava.

    "Naša osnovna hipoteza je da je počela da se menja paradigma i da se pokreće motor privrede", naglasio je Holzner.

    U izveštaju WIIW se konstatuje pogoršanje privrednih kretanja za Ukrajinu i Rusiju, ali i za baltičke zemlje, koje su pogođene ukrajinskim konfliktom, i za koje se u proseku smanjuje prognoza za 1,8 odsto.

    Za Srbiju, bečki ekonomisti predviđaju smanjenje privrede od 1,0 odsto, a za hrvatsku ekonomiju od 0,5 odsto. Ukrajina i Srbija će naredne godine, prema WIIW, ekonomski stagnirati, a Hrvatska će sa 0,7 odsto beležiti blag rast.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE