Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koža čini puno za vas, evo šta vi možete da učinite za nju

    Sa površinom od 1,8 metara kvadratnih i težinom oko 3 kilograma, koža je najveći ljudski organ. Njena debljina varira između 0,5 mm na očnim kapcima pa do 4 mm na dlanovima i tabanima. Zanimljivo je da ljudsko telo uvek postepeno menja kožu, koja se obnavlja novim ćelijama. Ovo se dešava u ciklusima od 28 dana, što znači da oko 1000 puta u toku života vi dobijate potpuno novu kožu.

    Koža pored toga što štiti telo od spoljašnjih uticaja, sprečava dehidrataciju, reguliše telesnu temperaturu, skladiši masti i vodu i uz pomoć sunčevih zraka stvara vitamin D, donosi i mnogo užitaka. Kako ona čini tako puno za vas, evo šta vi možete da učinite za nju.

    Hrana koju konzumirate ima veliki uticaj na zdravlje vaše kože, stoga se pobrinite da se u vašem jelovniku nađu i ove namirnice. Pored toga što su zdrave one su i izuzetno ukusne, tako da ne bi trebao da bude problem da ih uvrstite u svoju ishranu.

    1. Laneno seme

    Bogato je omega-3 masnim kiselinama, koje igraju ključnu ulogu u sprečavanju staračkih pega i manjih bora. studije pokazuju da svakodnevno konzumiranje lanenih semenki, sprečava crvenilo i iritaciju kože i pomaže joj da izgleda sveže i zdravo.

    2. Ljubičasto i plavo voće

    Borovnice, kupine i šljive su bogate antioksidantima koji se bore protiv štete koju prave slobodni radikali, koji su posledica loše ishrane ili hemikalija u vašoj okolini. Uz ljubičasto i plavo voće vaša koža će takođe duže izgledati mlađa.

    3. Suncokretovo seme

    Bogato je vitaminom E, koji štiti vašu košu od štetnih sunčevih zraka. Pout lanenog semena i suncokretovo možete dodati u salatu, ovsenu kašu ili musli i na jednostavan način ih uključiti u svoju ishranu.

    4. Čokolada

    Dobra vest za sve ljubitelje čokolade je da je ona dobra za vašu kožu, uprkos svim mitovima da izaziva akne. Flavonol iz čokolade koji je antioksidant, pored toga što će učiniti vašu kožu lepšom, može vas učiniti i pametnijim. Jedna italijanska studija kaže kako flavonol pospešuje kognitivne funkcije.

    5. Paradajz

    Bogat je antioksidansima, prevashodno likopenom, koji čini kožu zdravijom i sprečava pigmentaciju. Kuvani paradajz sadrži još više likopena od svežeg, tako da možete uživati u ovoj namirnici u bilo kojem njenom obliku, sigurni da na taj način pomažete svom i zdravlju svoje kože.

    6. Jogurt

    Možda niste očekivali da se ova namirnica nađe na listi, ali protein koji jogurt sadrži učvršćuje kožu i sprečava pojavu bora. Izbegavajte voćne jogurte jer su obično puni šećera, već umesto toga dodajte sveže voće u običan jogurt.

    7. Crvena paprika

    Jedna crvena paprika sadrži zadovoljava potrebu organizma za vitaminom C za ceo dan. Bogata je i vitaminom B6, vlaknima i organskim pigmentima, pomaže u borbi protiv bora i pospešuje dotok krvi u kožu. Crvena paprika je dobra i u borbi protiv akni.

    8. Losos

    Bogat je vitaminom D koji štiti mozak, srce, kosti i debelo crevo. Smanjuje anksioznost i depresiju, a preventivno deluje na razne ozbiljne bolesti. Njegove omega-3 masne kiseline hidriraju kožu iznutra i sprečavaju upale, akne i bore, a redovnim konzumiranjem lososa imaćete i jaču kosu.

    9. Spanać

    Dobar je izvor vitamina E, gvožđa, magnezijuma, hlorofila, vlakana, vitamina A, vitamina C i biljnog proteina, i svi su dobri za vašu kožu. Uključite spanać u svoju ishranu i očistićete svoju kožu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE