Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpske plate kaskaju za regionom

    Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Srbiji, prema poslednjim podacima, zaustavila se na 384 evra, što je manje nego što primaju zaposleni u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

    Ovaj podatak pokazuje da naše zarade konstantno, već duži period, realno opadaju, a takođe i sve više zaostaju za platama u regionu, pišu Novosti.

    Na primer, zaposleni u susednoj Hrvatskoj na kraju meseca dobiju gotovo duplo više novca nego mi, tamo je prosečna plata "dogurala" do 730 evra.

    Od zemalja iz regiona "najdeblje koverte" i dalje imaju Slovenci, koji mesečno prihoduju po 970 evra. Prosečna plata u Crnoj Gori je 480 evra, a u BiH 450. Iza nas su tek nešto malo Makedonci sa prosekom od oko 340 evra.

    Toliko zaostajanje naših zarada za platama u regionu, prema oceni ekonomiste Danila Šukovića, rezultat je slabosti naše ekonomije i društva u celini i naročito nespremnosti da se prave ekonomske reforme.

    Činjenica je i da nismo društvo sa otvorenom tržišnom privredom, što nas je uz sve pomenuto dovelo u situaciju da nam standard permanentno i rapidno opada, kaže Danilo Šuković.

    Kada se ima u vidu i činjenica da nam je dinar precenjen u odnosnu na evro, što potvrđuju podaci o trgovinskom i platnom deficitu, realno je očekivati da će nam zarade izražene u evrima i dalje opadati.

    Kada se govori da su plate u privatnom sektoru znatno niže nego u državnom, valja imati u vidu i jednu veliku rezervu. Jer, u privatnom sektoru veliki deo zarada se isplaćuje na crno.

    Prijavljuju se minimalne zarade i na njih plaćaju porezi i doprinosi, a ostali deo se isplaćuje mimo oficijelnih novčanih tokova, objašnjava Danilo Šuković.

    Uz prosečnu platu koja je među najnižim u regionu, kod nas je problem i sa mimimalnom zaradom, ukazuje za Novosti predsednica ASNS Ranka Savić, ističući da nam je minimalac ubedljivo najniži.

    Sve zemlje okruženja imaju veći minimalac, te se Srbija može uporediti samo sa nerazvijenim afričkim državama. Više od dve godine, minimalna zarada nije uvećana, niti usklađena sa porastom troškova života.

    U regionu, po ovim parametrima, Srbija je na najnižoj lestvici i s obzirom na ogroman budžetski deficit, stanje industrije, veliku opterećenost i nelikvidnost privrede, neće nam skoro biti bolje. Predsednica ASNS dodaje da će usvajanjem novog Zakona o radu, zarade zaposlenih biti dodatno umanjene.

    Najbolje plaćeni radnici u Srbiji su oni u uslužnim delatnostima i rudarstvu, sa prosekom od 147.051 dinar. Sa vanprosečnim primanjima su i naftaši, koji za mesec dana zarade oko 115.000 dinara.

    Istovremeno, najtanje koverte su kod zaposlenih u preradi drveta, sa prosekom od 21.851 dinar. Po 2.000 dinara više zaradili su u putničkim agencijama i tur-operateri.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE