Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji dve trećine piratskih softvera

    Vrednost piratizovanog softvera u Srbiji procenjuje se na 70 miliona dolara, saopštila je kompanija Microsoft, napominjući da je, ipak, stopa piraterije niža za tri odsto u odnosu na 2011. godinu.

    Prema rezultatima studije Udruženja Inicijativa za razvoj i saradnju Srbija (IDC), čak 69 odsto softvera instaliranog na računarima u Srbiji u 2013. godini nije imalo odgovarajuću licencu.

    Piraterija u korišćenju softvera niža je, pre svega zahvaljujući radu Odeljenja za legalnost softvera u okviru Poreske uprave Ministarstva finansija, Tržišne inspekcije i BSA (The Software Alliance).

    Prema podacima koje je predstavila BSA, prosečna stopa piraterije u svetu iznosi 43 odsto, pa Srbija na putu ka Evropskoj Uniji, gde je stopa piraterije 33 odsto, mora uraditi još mnogo toga kako bi zaštitila intelektualnu svojinu, stvarala nove vrednosti i time razvijala i domaću ekonomiju.

    Legalizacija softvera doprinosi otvaranju novih radnih mesta, ali i povećanju prihoda države kroz poreze.

    Smanjenje stope piraterije na svetskom nivou za, na primer, 10 odsto povećalo bi prihode globalnoj ekonomiji za 152 milijarde dolara, otvorilo 500.000 novih radnih mesta i donelo 32 milijarde dolara poreza državama, objašnjavaju stručnjaci.

    Što se susednih zemalja tiče, u BiH i Makedoniji stopa piraterije je 2013. iznosila 65 odsto, u Bugarskoj 63, Rumuniji 62, a u Hrvatskoj 52 procenta.

    Prošle godine, u Crnoj Gori je bilo 78 odsto neodgovarajuće licenciranog softvera, što je jedan odsto manje u odnosu na 2011. godinu, navedeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE