Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi Zakon o radu `nudi` zloupotrebe

    Poslodavac može lako da zloupotrebi odredbe budućeg Zakona o radu, tako što bi radnike prebacio u novu firmu i na taj način, u slučaju otkaza, uštedeo na isplati otpremnina koje se, po predlogu tog zakona, isplaćuju samo za period koje je zaposleni proveo kod poslednjeg poslodavca.

    Novi Zakon o radu predviđa da se otpremnine za tehnološke viškove isplaćuju samo za period koji je zaposleni proveo kod poslednjeg poslodavca, a redakciji Novosti su se javili radnici jednog beogradskog preduzeća, zabrinuti da bi njihov poslodavac zakonska rešenja mogao da – zloupotrebi.

    Gazda je, naime, pozvao zaposlene da nakratko pređu u firmu njegovog kuma, da bi prijateljska firma stekla mogućnost da konkuriše na tenederu. Prelazak je obavezan, uz obećanje da će se posle određenog vremena opet vratiti u staru firmu.

    Na taj način prekidam radni odnos u preduzeću u kom sam proveo dvadeset godina. Gubim pravo da dobijem obećanu otpreminu, jer se zakonski vraćam na nulu, ispričao je jedan od zabrinutih radnika.

    Na ovo, ali i na druga pitanja iz Zakona o radu oglasili su se Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, lideri Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, koji nisu saglasni sa ovim rešenjem i traže sastanak s vrhom Vlade Srbije.

    Upozoravamo na ovaj problem, jer poslodavac ima mogućnost da izbegne isplatu otpremnine. Naime, on radnike može da prebaci u novu firmu i na taj način, zakonski, uštedi sebi veliku svotu novca, kaže Orbović i navodi da postoji i druga mogućnost da se napiše sporni 158. član.

    Po njegovom mišljenju, sav novac ne mora da isplati poslednji poslodavac, već bi se u isplatu otpremnina uključila država, a Branislav Čanak smatra da bi bilo najbolje da se ovakav zakon primenjuje na nove radnike, jer nije pošten prema onim starim.

    Orbović i Čanak, pozvali su u sredu premijera Aleksandra Vučića da objasni šta donosi novi Zakon o radu i koja je njegova važeća verzija, kao i da objasni šta znači prošireno dejstvo kolektivnog ugovora.

    On je rekao i da će predstavnici sindikata izaći iz Socijalno-ekonomskog saveta ukoliko se novim zakonom o radu ukine socijalni dijalog.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE