Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dani

    Cena plina skočila i još će skakati

    Cena tečnog naftnog gasa na skoro svim benzinskim pumpama u Srbiji porasla je od dva do pet dinara po litru, a rast cena u veleprodaji najavljuje još jedno poskupljenje ovog goriva u maloprodajnim objektima.

    Tako da se popularni auto-plin prodavao i za 86,9 dinara po litru, pišu Novosti.

    Prošle godine, tačnije 24. juna, TNG je na pumpama u našoj zemlji koštao između 58,90 i 65 dinara po litru, što znači da je ovo gorivo sada skuplje više od 20 dinara. Pritom, treba znati da su srpski vozači lane potrošili 271.000 tona ovog goriva.

    Uobičajeno, zbog sezonskog odnosa smeše propana i butana, cena auto-gasa leti značajnije padne i ovo gorivo je jeftinije nego tokom zimskih meseci.

    Ove godine se to nije desilo. S obzirom na to da su veleprodajne cene ovog derivata za poslednjih dvadesetak dana porasle za oko tri dinara, jasno je da je samo pitanje dana kada će i u svim maloprodajnim objektima ovo gorivo, koje koristi oko petine vozača u Srbiji, opet dobiti nove, više cene.

    TNG je poskupeo na našim pumpama jer je poskupeo i na svetskom tržištu, kaže za Novosti zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije Bora Tatić.

    Tu u suštini nema mnogo filozofije, radi se o zakonu ponude i potražnje, a pri tome na cenu utiče još mnogo faktora.

    Zasad nema nagoveštaja da bi mogli da poskupe benzin i dizel, ali ako se situacija oko Iraka dodatno zakuva, moguće je da u "nebo polete" i cene sirove nafte na svetskim berzama, što bi svakako uticalo i na poskupljenje na našim pumpama.

    Zanimljivo je da je sada TNG u Srbiji među najskupljima u regionu sa 0,75 evra za litar. Za litar ovog goriva vozači u BiH odvajaju 0,56 evra, u Makedoniji TNG staje 0,60, a u Crnoj Gori 0,68.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE