Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dinkić odlaskom u Sberbanku prekršio zakon?

    Mlađan Dinkić, bivši ministar postavljen je po pisanju Blica za člana regionalnog borda direktora ruske Sberbanke, a on za taj posao nije tražio saglasnost od Agencije za borbu protiv korupcije, što je po zakonu morao da učini.

    Dinkić, kako piše Blic, kao i svi ostali funkcioneri, dve godine posle odlaska sa javne funkcije ne može da zasnuje radni odnos niti poslovu saradnju sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom organizacijom koja obavlja delatnosti koje su u vezi sa poslom koji je ranije obavljao, osim po dobijenoj saglasnosti Agencije.

    Saglasnost bi morao da zatraži pre zasnivanja radnog odnosa.

    Bivši ministar takvu dozvolu, međutim, nikad nije tražio, zbog čega Agencija po službenoj dužnosti ispituje da li u tom slučaju ima povrede zakona.

    Prema pisanju Blica, rad u ruskoj banci neće biti jedini posao Dinkića, jer se zaposlio i u firmi MD Solutions Dragijane Radonjić Petrović koja je bila njegova savetnica u vreme kada je on vodio Ministarstvo privrede i finansija, a bila je angažovana u Vladi i kao državna sekretar. Firma u kojoj je angažovan Dinkić registrovana je za konsalting.

    Dinkić je u izjavi za Blic potvrdio da je imenovan za direktora u firmi MD Solution, kao i da će uskoro biti postavljen za člana borda direktora Sberbanke. On je naveo da će Agenciji „u skladu sa zakonom poslati prijavu sa svim relevantnim podacima, nakon što i formalno zaključi ugovor sa Sberbankom''.

    Sberbanka je u toku dana objavila da je Dinkić postao jedan od članova Upravnog odbora Sberbanke Srbija.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE