Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poplave odlažu mere i rebalans budžeta

    Ministar finansija Lazar Krstić veruje da će tokom avgusta ili sredinom septembra biti usvojen rebalans budžeta, kada se završi procena štete od poplava i procena efekata poplava na budžet, usled čega je zapostavljeno i donošenje ekonomskih mera.

    Time je rok za rebalans, ministar pomerio za mesec, a možda i dva, s obzirom na to da je pre dve nedelje najavio da će rebalans republičkog budžeta biti u usvojen u julu, umesto u junu.

    Obraćajući se učesnicima drugog dana 14. Ekonomskog samita, Krstić je naglasio da njegovo ministarstvo oko procene štete razgovara sa Svetskom bankom i Evropskom unijom, a oko procene efekata poplava na budžet sa Međunarodnim monetarnim fondom.

    Pročitajte i>>>`Javnost nespremna da prihvati realnost`

    Zbog poplava je zapostavljeno donošenje mera, a naročito rebalansa budžeta, rekao je Krstić, ali je naglasio da ciljevi ostaju isti, a to je ušteda od 1,5 milijardi evra u naredne tri godine.

    Krstić je rekao da se čekaju rezultati procene šteta od poplava kao i rezultati donatorske konferencije koja će se održati 16. jula u Briselu.

    On je rekao da se preliminarne procene ministarstva finansija, vezano za privredni rast, kreću od minus 0,5 do nula odsto, ali je precizirao da se čeka i da proradi Tamnava B i da se sumiraju posledice poplava vezane za EPS.

    Krstić je podvukao da se šteta u elektroenergetici može porediti sa štetom u ostaloj infrastukturi, poljoprivredi i domaćinstvima i dodao da će podaci o konačnoj proceni štete biti dostupni 9. jula.

    Za bilo kakvi privredni rast u budućnosti preduslov su fiskalna konsolidacija i privatizacija. Moraju da se privatizuju i preduzeća u restrukturiranju kako bi se završila agonija radnika i privrede nakon 15 godina, rekao je Krstić.

    On je najavio i oštru borbu protiv sive ekonomije, a kako je rekao, najviše rezervi postoji vezano za akcizne proizvode i izdavanje fiskalnih računa. Ponašaćemo se razumno i nećemo ni da blokiramo račun firmi ako neko kasni sa uplatom poreza jedan dan.

    Međutim, ako neke kategorije, poput advokata, imaju niže poreske osnovice u odnosu na kamenoresce to moramo da promenimo, kako bismo imali obraza da kažemo da nemaju povlastice oni koji imaju veću političku moć, rekao je ministar.

    Krstić je podvukao da je od apsolutne važnosti da se uvedu platni razredi kako bismo imali pravičnosti u isplati plata, kao i da do jeseni najkasnije investitorima ponudimo predvidiv okvir.

    Investitorima nije bitno da dobiju pet ili sedam hiljada evra subvencija po radnom mestu, koliko im je bitno da imaju predvidivo poslovno okruženje, rekao je Krstić i dodao da je od suštinskog značaja i reforma u poljoprivredi gde je potreban kooordinisani pristup.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE