Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD: Od milion do 10 miliona evra za podršku MSP

    Evropska banka za obnovu i razvoj započela je preko ENEF fonda podršku malim i srednjim preduzećima, koji će pomoći privatnim preduzetnicima da prošire i modernizuju poslovanje i da povećaju izvoz.

    Predstavnik EBRD Miloš Lukić rekao je da Fondom za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća upravlja ta banka, da je on osnovan u februaru ove godine i da ima ulogu investicionog savetnika sa 77 miliona evra kapitala na raspolaganju.

    ENEF će ulagati u manjinski deo kapitala malih i srednjih preduzeća, i to od 20 do 35 odsto, tako da je upravljanje kompanijom i dalje prepušteno većinskom vlasniku, rekao je Lukić na prezentaciji u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM).

    Taj Fond će ulagati u sve sektore, kao što su proizvodna preduzeća, agrobiznis, manje je zainteresovan za, recimo, trgovinsku delatnost, ali neće investirati u industriju duvana, oružja, žestokih pića, igara na sreću, naveo je Lukić.

    Prema njegovim rečima, minimalna pojedinačna investicija ENEF fonda je milion, a maksimalna 10 miliona evra, a investicijom ENEF fonda ulaže se u proširenje kapaciteta, modernizaciju, izlazak na treća tržišta, akvizicije…

    ENEF je već investirao sedam miliona evra u kompaniju Forma Ideale, u izgradnju skladišnog prostora, kao i u makedonsku Vinariju Tikveš oko šest miliona evra, tako da je učešće EBRD u kapitalu te vinarije oko 23 odsto, naveo je on.

    Za vreme perioda učešća u kapitalu ENEF fond će deliti dobitak ili gubitak te kompanije. Po isteku roka od tri do 10 godina, Fond će prodati svoj udeo većinskom vlasniku ili nekom drugom investitoru, objasnio je on i dodao da je period odobrenja projekta ulaganja u kapital neke kompanije od tri do devet meseci.

    Fond ENEF je projekat u kojem učestvuju EBRD, Evropski investicioni fond, Evropska unija i DEG (nemačka finansijska institucija koja podržava razvoj). 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE