Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kolektivni ugovori i plate koče Zakon o radu

    Pregovori o novom Zakonu o radu još nisu završeni, a trenutno je predmet spora između sindikata i poslodavaca prošireno dejstvo kolektivnih ugovora.

    Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je za Tanjug da su predstavnici sindikata u ponedeljak razgovarali sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom za rad Aleksandrom Vulinom o proširenom dejstvu kolektinog ugovora kao i smanjenju zarada na koje sindikati ne pristaju.

    On je naglasio da su Vučiću i Vulinu predočili da sindikati ne mogu pristati na ukidanje proširenog dejstva kolektivnog ugovora jer bi to značilo ukidanje kolektivnog pregovaranja, dijaloga između sindikata i poslodavaca.

    Imali smo potpuno razumevanje od strane premijera, rekao je Orbović i dodao da su sindikati premijeru takođe predočili da ne pristaju na bilo kakvo smanjenje zarada u javnim preduzećima.

    Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak potvrdio je za Tanjug da glavna prepreka u nastavku pregovaranja o novom Zakonu predstavlja prošireno dejstvo kolektivnog ugovora.

    Dogovoreno je da u toku ove nedelje nađemo rešenje. Mi ne možemo od toga da odustanemo. Mislim da je Vučić shvatio da mi ne možemo da se odreknemo jedine funkcije koju sindikat ima, a to je kolektivno pregovaranje, rekao je Čanak.

    Čanak je najavio da bi sednica Socijalno ekonomskog saveta najverovatnije trebalo da bude održana sledeće nedelje, a Orbović je rekao da bi pre sednice, trebalo da bude održan još jedan sastanak sa premijerom.

    Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić rekao je za Tanjug da poslodavci i dalje smatraju da prošireno dejstvo kolektivnog ugovora nije dobro, posebno za male firme, koje ne mogu da ispoštuju sve što neke veće mogu.

    Rajić je naglasio da se Unija poslodavaca zalaže da kolektivno pregovaranje postoji, ali na nivou svake firme posebno, jer je realnije da se zaposleni u nekoj firmi organizuju u sindikat i sa svojim poslodavcem u direktnim pregovorima postignu dogovor.

    On je ukazao da u Srbiji danas posluje oko 235.000 firmi koje imaju do 10 zaposlenih i upravo bi njima prošireno dejstvo kolektivnog ugovora pravilo probleme u poslovanju.

    Prema njegovim rečima, to na čemu naši sindikati insistiraju, ne postoji ni u jednoj zemlji EU, a ukoliko do kompromisa ne dođe, Vlada Srbije će sama morati da donese odluku i preuzme odgovornost.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE