Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TNG nikako da pojeftini

    Vozači u Srbiji čija vozila koriste tečni naftni gas nikako da dočekaju redovno, sezonsko sniženje cena gasa, koji je leti uvek jeftiniji nego zimi zbog drugačijeg odnosa smese propana i butana.

    Prošlog leta je cena litre auto-plina skliznula sa oko 80 dinara na nešto više od 60 dinara za litar. Ove zime TNG je dostizao i 91 dinar za litar, da bi se sada prodavao po ceni od 79,90 do 86,90 dinara za litar.

    TNG je jako specifičan energent i skoro nikada sa sigurnošću ne možete da predvidite cenu, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

    On za Novosti objašnjava da cena zavisi pre svega od kretanja cena u regionu. Zanimljivo je da se u Srbiji TNG koristi za pogon vozila u najvećem procentu od 80 odsto, a svega 20 odsto se koristi za zagrevanje prostorija.

    Taj postotak je obrnut u našem u okruženju, na primer u Sloveniji i Hrvatskoj, kaže Mićović.

    Srbija je početkom godine cenu TNG opteretila sa dodatnih pet dinara akcize. Sada državna zahvatanja u strukturi cene ovog energenta iznose 35 dinara po litru. To je ujedno i glavni razlog što su u Srbiji cene TNG među najvišim u regionu.

    Prema specijalizovanom evropskom portalu LPG, prosečna cena TNG u Srbiji je 0,718 evra za litar, dok je prosek u BiH 0,56 evra za litar. Zato ne čudi što veliki broj naših vozača iz pograničnih delova, puni boce na pumpama s one strane Drine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE