Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krstić: Rebalans budžeta u julu

    Ministar finansija Srbije Lazar Krstić najavio je danas da će rebalans republičkog budžeta biti u usvojen u julu, umesto u junu.

    Ministar je istakao da poplave neće uticati na sprovođenje vladinih ekonomskih mera.

    Krstić, koji učestvuje na Samitu ministara finansija i guvernera u Bečićima, ukazao je, međutim, da će, zbog katastrofalnih poplava koje su u maju zadesile Srbiju, mere Vlade Srbije biti sprovođene po nešto drugačijem rasporedu od prvobitno planiranog.

    "Rebalans je trebalo da bude usvojen u junu, a biće u julu i moraće da oslika i posledice od poplava", rekao je Krstić podstivši da je je najviše štete pretrpela poljoprivreda i infrastruktura na poplavljenim područjima.

    Vlada Srbije ni na koji način nije odustala od svojih ciljeva, rekao je Krstić dodavši da će ekonomska slika Srbije u velikoj meri zavisiti od toga kako će se obaviti obnova zemlje.

    Krstić je podsetio da je vlada u svom ekonomskom program iznela ciljeve fiskalne konslidacije, koje se mahom odnose na stabilizaciju javnog duga, koji je, kako kaže, od 2008. godine do danas dupliran.

    Prema njegovim rečima, deficit budžeta mora da se smanji za 170 milijardi dinara, i to najvećim delom na rashodnoj strani.

    Krstić je izjavio da Vlada Srbije ne planira uvođenje kriznog poreza kako bi nadomestila troškove nastale zbog katastrofalnih poplava, kao i da plan za penzije, zasad, ostaje isti. Prema njegovim rečima, poplave su odložile smanjivanje plata u javnom sektoru za mesec dana, kao i da će vlada zaštititi od smanjenja gradjane koji primaju minimalne zarade. Plan za penzije, rekao je Krstic novinarima, zasad ostaje isti. Ranije je, naime, rečno da neće biti razgovora o smanjivanju penzija do oktobra, a ako bude neophodno, vlada će tek tada razgovarati o eventualnom smanjenju.Goran Svilanović.
     

    Foto: BEta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE