Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Loši direktori na `crnoj listi`

    Srbija bi na jesen trebalo da dobije registar vlasnika i rukovodilaca preduzeća koji su loše vodili firme i zbog toga će im biti zabranjeno da osnivaju nove.

    Zabrana je privremena i traje dok se ne izmire obaveze ili dok ne istekne sudska presuda. U registru će se naći podaci o direktorima, osnivačima, članovima upravnih odbora takve firme, podaci o sudskim zabranama zbog prekršaja ili krivičnog dela i blokadi računa preduzeća koje su vodili.

    Registar prevashodno ima za cilj preventivnu ulogu u podizanju ukupne pravne sigurnosti u zemlji, kaže Zvonko Obradović iz Agencije za privredne registre.

    Prema njegovim rečima, registar neće biti potpuno javan jer se radi o osetljivim ličnim podacima kojima je ograničen pristup.

    Dragoljub Rajić iz Udruženja poslodavaca Srbije kaže da je registar direktora jedna od mera koje treba preduzeti da bi se sprečila zloupotreba serijskog otvaranja firmi, ali da bi se to dugoročno sprečilo, neophodna je promena Zakona o privrednim društvima.

    Stručnjaci, međutim, ocenjuju da traženje rupa u sistemu može rešiti efikasno sudstvo, pre nego registri. Kako navode, zakonom nije predviđeno adekvatno kažnjavanje ni onih koji su upropastili firme u privatizacijama.

    Ono što nama treba jesu strože kazne i efikasniji sudski sistem, neće direktor otvarati firmu na svoje ime ako već zna da može da bude kažnjen, nego će to uraditi na neko drugo lice, kaže ekonomska analitičarka Radojka Nikolić.

    Registri onih koji nisu poslovali po propisima nisu samo praksa ovog regiona – britanski model poznaje takozvane "crne liste", dok u Francuskoj postoji bonitet direktora, gde su rukovodioci ocenjeni po učinku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE