Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo zašto nam je ograničen izvoz ka Rusiji

    Rusi zaustavili krajem maja pokušaj šverca oko 22 tone svinjskog mesa iz Srbije, pošto su u paketima umesto slanine bili komadi svinjske kože bez veterinarskog pečata, zbog čega je delimično ograničen uvoz mesa u Rusiju.

    Skupštinski Odbor za poljoprivredu zatražio je od nadležnih državnih institucija da dostave punu informaciju o razlozima ograničenog izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusiju, jer će srpsko stočarstvo zbog toga pretrpeti nemerljivu štetu.

    Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević preneo je poslanicima dopis Ruske veterinarske inspekcije, u kojem je navedeno da je 30. maja inspekcijska služba za Kalinjigradsku oblast u luci na Baltiku zadržali kontejner iz Srbije sa priloženim veterinarskim sertifikatom, koji, međutim, nije bio veterinarski ispravan.

    U tom dopisu, u koji je i Tanjug imao uvid, ruska strana je navela da je sertifikat izdala veterinarska služba Srbije za pošiljku svinjske slanine, težine 21.710,5 kilograma.

    Međutim, prilikom kontrole, umesto slanine pojavili su se komadi svinjske kože bez pečata, a u drugom pakovanju je bila roba sa markiranim pečatom hrvatskih i španskih veterinarskih zavoda.

    "Tovar je vraćen isporučiocu", navedeno je u dopisu Ruske veterinarske inspekcije, u kojem se tvrdi da je na taj način sprečen uvoz pošiljke švercovanih mesnih proizvoda iz Srbije, uz dostavljenih nekoliko fotografija spornih pakovanja mesa.

    Izvoz mesa i prerađevina je smanjen, jer je ruska strana delimično suspendovala Protokol o saradnji sa Ruskom federacijom i carinskim savezom (Rusija, Belorusija i Kazahstan), objasnio je Rističević.

    Rističević je članovima Odbora za poljoprivredu predložio zakazivanje nove sednice na kojoj će se raspravljati samo o ovoj temi.

    Od Ministarstva poljoprivrede je, takođe, zatraženo da dostavi analizu postupaka Uprave za veterinu i drugih nadležnih, kao i imena eventualnih odgovornih lica koja su dovela do privremene obustave izvoza mesa u Rusiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE