Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `EPS ovako više ne može`

    Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović tvrdi da ta kompanija, ovako kako je organizovana više ne može da funkcioniše, a da je reorganizacija pitanje o kome odlučuje država kao vlasnik.

    Možemo da spekulišemo kome je u interesu da EPS ostane ovako neefikasan, loše organizovan prema sadašnjim osnivačkim aktima koji ne prepoznaju sistem kao celinu.

    U takvom modelu moguće je i da su zavisna društva, svako za sebe, dobra i funkcionalna, ali kao celina je neefikasan. Stalno ponavljam da imamo 650 direktora, 14 direktora IT, 14 finansijskih direktora sa svojim službama, rekao je Obradović za Danas.

    On je istakao da je država jasno stavila do znanja šta želi od EPS i u polaznim osnovama za restrukturiranje, koje su na sednici Vlade usvojene još 2012, definisano je da to bude akcionarsko društvo.

    Sledeći korak trebalo je da bude usvajanje novih osnivačkih akata, ali ni o tome ne odlučuje menadžment kompanije, već inicijativu treba da preuzme resorno ministarstvo. Nažalost, do sada je jako malo urađeno na tom planu, konstatovao je Obradović.

    Podsetio je da je i bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović najavljivala da će se kompanija organizovati kao akcionarsko društvo do kraja 2013, pa je onda taj rok pomeren do marta 2014, a da ni do danas EPS nije postala akcionarsko društvo.

    Obradović je ukazao da će struja vrlo brzo da postane tržišna kategorija, jer se ide na liberalizaciju, dodajući da za državu nije dobro da je najveće preduzeće u Srbiji neefikasno organizovano.

    Napominjući da ima "pozitivan impuls" da je ministar energetike Aleksandar Antić pitanje reorganizacije EPS postavio visoko u svojoj agendi, Obradović je rekao da je "jasno da ovako više ne može" i da je kompanija organizovana kao monopolska, a u međuvremenu su se uslovi bitno promenili.

    Od prošle godine sve firme na visokom naponu dobile su pravo da biraju snabdevača, ove godine o tome odlučuju i one na srednjem naponu, a od naredne i domaćinstva. Mi smo dobro prošli u ove prve dve faze, ali generalno ne dočekujemo spremno takvu vrstu promena, zaključio je Obradović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE