Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Paušalno reketiranje privrede`

    U poslednje dve sedmice na adrese paušalnih poreskih obveznika u Srbiji stižu nova poreska rešenja sa porezom uvećanim u rasponu do 50 do 150 procenata, saopštila je Unija poslodavaca Srbije.

    Poslodavci su upozorili Vladu Srbije da će takva politika povećanja opterećenja privrede naterati hiljade malih privrednika da zatvore svoje firme i radnje i nastave da rade u sivoj ekonomiji.

    Dok premijer i članovi njegovog kabineta najavljuju novu ekonomsku politiku i pomoć privatnom sektoru, poreske uprave udvostručuju paušalne poreze, a porez na imovinu je pre nekoliko meseci podignut za prosečno 400 do 500 odsto, navodi UPS.

    Ocenjuje se da će posledica podizanja poreza na imovinu biti smanjena tražnja za zemljištem i nepokretnostima, jer se ne isplati kupovati zemlju i nepokretnosti sa ovako visokim porezima.

    Istovremeno, država na terenu ne radi da se smanji visok nivo sive ekonomije i rada na crno, a u nekim gradovima čak postoje slučajevi da se privrednicima koji javno u medijima govore o švercu i sivoj ekonomiji razbijaju prozori na radnjama i preti njihovim porodicama, navode u UPS.

    Unija poslodavaca Srbije je, kako ističe, više puta od Ministarstva finansija trazila dao uspostavi jedinstvene kriterijume za naplatu poreza i spreči dalje opterećivanje onih najmanjih i najslabijih na tržištu, ali nikakav odgovor nije dobila.

    Privrednicima u Srbiji je dosta kabinetskog vođenja politike od strane pojedinaca koji ne poznaju potrebe privrede.  
    Privrednici traže da se sa ministarstvima privrede i finansija jednom mesečno održavaju sastanci na kojima bi se razmatrala tekuća ekonomska situacija i kako da se prevaziđu svakodnevni problemi, ističe UPS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE