Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Prodaja javnih preduzeća samo odlaže bankrot`

    Prodaja velikih javnih preduzeća u Srbiji je pogrešna politika koja neće sprečiti bankrot zemlje, već u tim firmama treba uvesti profesionalno upravljanje, ocenjeno je na ekonomsko-političkom forumu u Beogradu.

    Ekonomista Danijel Cvjetićanin, pozivajući se na reči premijera Aleksandra Vučića iz ekpozea, kazao je da će Srbija sve što ima prodati, jer se ne oseća sposobnom da upravlja velikim javnim preduzećima i bolje je da time upravljaju stranci, ocenivši da se radi o privremenom izbegavanju bankrota.

    Cvjetićanin je kazao da ne treba poštedeti kritike ni strane konsultante u Srbiji, koji nikada nisu upozorili da Srbija nema elementarne uslove za vođenje ekonomske politike, jer u njoj ne funkcioniše princip zaštite svojine i zaštite ugovora.

    Zbog toga, kako je dodao, nijedan privrednik neće da "dođe sam od sebe, sem onog ko je miljenik poglavice, a to je plemenska privreda gde jedan poglavica usrećuje celu naciju, a pomažu mu strani konsultanti".

    Srbija u novom svetskom poretku treba da vidi svoje mesto tamo gde je i drugi vide. "A oni nas vide kao banana državu, bez svog kapitala, bez svojine u sopstvenoj zemlji, bez kontrole nad resursima", ocenio je Cvjetićanin.

    Bivši ministar privrede i predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović saglasio se sa ocenom da je potpuno pogrešno prodavati javna preduzeća, da bi se zakrpile rupe u budžetu.

    Radulović je naveo da je Ministarstvo privrede, dok je on bio na mestu ministra, imalo predlog kako da se obavi privatizacija Telekoma, RTB Bora i Aerodroma, a ne prodaja.

    On je, na forumu koji je organizovala nemačka Fondacija "Konrad Adenauer", negirao da su konsultanti krivi za ekonomsku situaciju u zemlji, navodeći da je država ta koja mora da ima kompas i zna kuda ide.

    Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je da se u Srbiji stalno ponavlja jedna ista greška u nadi da će jednom ispasti kako želimo, navodeći da pogrešan način rada uvek vodi do greške.

    Ovde se rezultat pokušava postići tako što će se državi davati što više resursa, a uzimati iz privatnog sektora, tako novac iz efikasnih ruku prebacujete u manje efikasne, kazao je on. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE