Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UN završava procenu posledica poplava

    Nakon deset dana terenskog rada, tim eksperata Ujedinjenih nacija, koji je u zemlju došao na zahtev Vlade Republike Srbije,  završava procenu posledica jedne od najtežih prirodnih katastrofa koja je pogodila Srbiju u proteklih 120 godina.

    Ekspertski izveštaj će biti predat Vladi Republike Srbije i predstavljaće važan element u pripremi za donatorsku konferenciju, koju će organizovati Vlada Francuske u Parizu, kako bi  koordinirala odgovor međunarodne zajednice na nedavne poplave na Balkanu.

    Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije, zahvalio se generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija na ukazanoj pomoći Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji u govoru upućenom Ekonomskom i socijalnom savetu UN-a. Govor je pročitao Stalni predstavnik Srbije u Njujorku juče: "U toku su pripreme za donatorsku konferenciju, gde smo sigurni da će Ujedinjene nacije imati vodeću ulogu".

    "Ujedinjene nacije su spremne da podrže Vladu Republike Srbije u pripremi donatorske konferencije“, kaže Irena Vojačkova – Solorano, stalna koordinatorka UN-a u Srbiji."Nekoliko puta sam bila na terenu sa međunarodnim timom eksperata Ujedinjenih nacija i mogla sam da se uverim u razmere šteta razornih poplava“, istakla je Vojačkova – Solorano. "Pred vladom i građanima Srbije, nalaze se veliki izazovi i period potpune obnove poplavljenih područja koji neće biti kratak. Međutim, važno je da Vlada i građani znaju da nisu sami. Ujedinjene nacije će nastaviti da, kroz saradnju sa EU i Svetskom bankom, organizuju i koordiniraju međunarodnu pomoć kako bi je uputile u pravom trenutku i u skladu sa prioritetima“.

    Tim, koji čine eksperti sa dugogodišnjim iskustvom u proceni posledica prirodnih katastrofa u svim delovima sveta, svakodnevno je sarađivao sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije i EU timom za civilnu zaštitu. Tim pruža podršku Vladi u oceni stanja nakon poplava, definisanju prioriteta oporavka, otklanjanja posledica poplava, zaštite životne sredine, sanacije puteva i smanjenje rizika u budućnosti koja treba da joj pomogne da bolje struktuira zahteve za podrškom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE