Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prijavljuju stopostotnu štetu, a obrađuju useve

    Iz Vlade Srbije upozoravaju da se ne preuveličavaju posledice nepogoda, Srbiji bi mogla biti umanjena pomoć međunarodnih organizacija ukoliko poljoprivrednici nastave da prijavljuju lažnu štetu.

    Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Zoran Rajić, upozorio je građane iz poplavljenih područja da ne prijavljuju lažnu štetu, jer inspektori svakodnevno idu u kontrolu i to nenajavljenu.

    U utorak smo ponovo otkrili prevarante, kada su inspektori nenajavljeno otišli da popišu njivu sa 100 odsto štete i zatekli vlasnika kako kupira i navodnjava useve. To je bio drastičan primer kako je neko hteo da zakine državu, kaže Rajić.

    U Srbiji je poplavljeno 90.000 hektara obradivog zemljišta, od čega je na polovini površina moguće presejavanje ili nova setva. Preciznih podataka o visini štete još nema, ali u Udruženju za poljoprivredu Privredne komore Srbije procenjuju da iznosi oko 500 miliona evra.

    Pročitajte i>>>Srpskom seljaku pod vodom pola milijarde evra

    Direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Zoran Knežević kaže da su u prvoj fazi uzeta 454 uzorka zemljišta sa kojeg se povukla voda, a troškove analiza preuzeli su država i domaći i strani donatori.

    Cilj je da se, tamo gde je moguće, ponovo poseje do 15. juna. Sredinom juna uzećemo uzorke sa poplavljenih područja gde je voda duže stajala i analize će biti gotove do kraja oktobra. Plan nam je da tu zemlju pripremimo za narednu setvu, kaže Knežević.

    U trećoj fazi biće obuhvaćeno zemljište koje je pretrpelo velike štete i moraće da nastupi remedijacija. U zavisnosti od oštećenja, remedijacija po hektaru košta od 500 do 5.000 evra. Za taj posao biće neophodno izdvojiti novac iz budžeta i iskoristiti donacije.

    Naša je namera da sve dobro proverimo pre nego što poljoprivrednici nešto poseju kako ne bismo došli u situaciju da zabranimo promet te robe, kaže Knežević.

    Uporedo ćemo sa 17 lokalnih samouprava raditi na obnovi lokalnih puteva i vraćanju tokova reka. Mnoge reke su napustile korita i oduzele zemlju seljacima.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE