Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za Srbiju i BiH 65 miliona evra od EU

    Evropska komisija donela odluku da izdvoji dodatnih 65 miliona evra za otklanjanje posledica velikih poplava koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a novac će biti dostupan krajem juna.

    Od tog iznosa, tri miliona evra humanitarne pomoći namenjeno je najugroženijima u obe zemlje, radi rešavanja trenutnih potreba, a naročito onih koje se tiču hrane, vode, zdravlja i sprovođenja zdravstvenih mera, prve pomoći i skloništa.

    Ta sredstva će biti usmerena pomoću Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, ali i drugih partnerskih organizacija na terenu, navedeno je u saopštenju EU.

    Preostala 62 miliona evra raspoređena su za kratkoročnu i srednjoročnu obnovu i sanaciju posledica poplava u pogođenim područjima.

    Ova sredstva su preusmerena iz prethodnih programa u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a između ostalog, ta finansijska pomoć namenjena je obnovi javne infrastrukture, kao što su škole i službe socijalne zaštite, te nabavljanju osnovne opreme za preduzeća i farme s ciljem ponovnog pokretanja aktivnosti.

    Osim toga, program IPA 2013. obuhvatiće i poziv za podnošenje predloga u iznosu od dva miliona evra, koji će biti objavljen u junu radi pružanja podrške uvođenju sistema reagovanja na poplave koji će biti u skladu sa Mehanizmom za civilnu zaštitu EU.

    EU je zainteresovana za nastavak pružanja srednje i dugoročne podrške pomoću novog IPA programa, za koji će novac biti izdvojen za period od 2014. do 2020. godine.

    Tačan obim i iznos pomoći biće određen na osnovu sveobuhvatne procene potreba, koja bi trebalo da bude završena u narednim nedeljama, tako da će sredstva biti dostupna obema državama tokom leta.

    Novi pravilnik o proceni štete

    Kada je reč o šteti od poplava u Srbiji, ona će se procenjivati prema novom pravilniku, kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

    Vlada Srbije menja pravilnik za popisivanje štete od vremenskih nepogoda i za nekoliko dana novi obrasci biće dostavljeni opštinama.

    Proceniteljima koji su već na terenu, posao dodatno otežava to što rade po pravilniku iz doba SFRJ i popunjavaju gotovo stotinu obrazaca.

    To će uskoro biti promenjeno, tvrde u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje priprema mnogo jednostavnije Upustvo za procenu štete.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE