Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zloupotrebe u Hrvatskoj: Penzije i posle smrti

    Nakon što je Hrvatski zavod za penziono osiguranje doneo uredbu da se obustavi isplata penzija svima koji ne dostave OIB, otkrivene su brojne zloupotrebe penzionog sistema, među kojima je i isplata penzija za čak 70 umrlih osoba.

    Ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić kaže kako je reč o značajnom broju osoba u Hrvatskoj i inostranstvu, čije je penzije godinama podizao neko drugi, a nakon raščišćavanja sistema i otkrića 70 lažnih penzija u budžetu je ostalo šest miliona kuna više.

    Dokumentacija o svim slučajevima, napominje Mrsić, dostavljena je nadležnim telima, policiji i Državnom tužilaštvu, kako bi se sproveo postupak, a sve lažno isplaćene mirovine vratile u sistem.

    Prema najnovijim podacima HZMO, isplata penzija obustavljena je za 354 penzionera s prebivalištem u Hrvatskoj i 6.615 njih kojima se penzije isplaćuju u druge države, većinom u Nemačku, Austriju, Srbiju i BiH.

    U novembru, kada je započela kontrola OIB, isplata penzija bila je obustavljena za oko 2.800 osoba u Hrvatskoj i oko 47.000 njih u inostranstvu.

    Nakon što HZMO predoče svoj OIB, penzioneri se ponovno uključuju u isplatu penzija, a isplaćuju im se i sva zaostala dugovanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE