Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako raspoloživim sredstvima pomoći što većem broju građana?

    Ukoliko se odluče da svoje zaposlene ili druge građane ugrožene od poplava pomognu direktnim novčanim donacijama, privredne organizacije u Srbiji mogu ovakve donacije osloboditi poreza na lični dohodak građana.

    Uz ovakve uštede moguće je istom količinom sredstava pomoći većem broju građana. Mogućnost oslobođenja od poreza primanja ostvarenih po osnovu pomoći zbog uništenja ili oštećenja imovine usled elementarnih nepogoda ili drugih vanrednih događaja dozvoljava član 9. stav 1, tačka 10 Zakona o porezu na dohodak građana.

    „Da bi se ostvarilo ovo oslobođenje trebalo bi pribaviti zapisnik nadležnog organa o nastaloj šteti sa procenom, kao i odgovarajuću odluku privrednog društva o nameni dodeljenih sredstava.“ izjavio je Igor Lončarević, šef Poreskog i pravnog odeljenja u KPMG u Srbiji.

    Pod uslovom da je obezbeđena navedena dokumentacija, ovakve donacije mogu se uputiti svima, kako licima zaposlenim u društvu, tako i svim drugim građanima. Na ovaj slučaj primenjuju se, pored pomenutih članova Zakona o porezu na dohodak građana i članovi 2. i 3. Pravilnika o ostvarivanju prava na poreska izuzimanja za primanja po osnovu pomoći zbog uništenja ili oštećenja imovine, organizovane socijalne i humanitarne pomoći, stipendija i kredita učenika i studenata, hranarina sportista amatera i prava na poresko oslobođenje za primanja po osnovu solidarne pomoći za slučaj bolesti.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE