Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Verheijen: Nismo humanitarci, ali ćemo pomoći

    Svetska banka će Srbiji odobriti bespovratnu pomoć nakon razgovora sa Vladom, kaže prvi čovek te organizacije u Srbiji Tony Verheijen i ističe da je u pitanju pomoć od nekoliko stotina hiljada dolara.

    Odmah kada smo za vikend videli opseg nesreće koja je zadesila Srbiju počeli smo da aktiviramo instrumente koji su nam na raspolaganju za pomoć zemljama koje se oporavljaju od katastrofa.

    Mi, naravno, nismo humanitarna agencija, to je zaduženje Ujedinjenih nacija, rekao je Verheijen gostujući na RTS.

    Ističe da je Svetska banka, ipak, odmah aktivirala grantove, odnosno bespovratnu pomoć, kako bi Srbija mogla da proceni štetu u energetici, vodoprivredi, infrastukturi.

    Svetska banka raspolaže hitnim instrumentima, odnosno daje kredite za oporavak od vanrednih situacija i oni se mogu koristiti za razne namene. Četrdeset odsto od odobrenih sredstava koristiće se za već utrošena sredstva, a šezdeset odsto za oporavak, rekao je Verheijen.

    Prvi čovek Svetske banke je rekao da je prethodno već izdvojeno 500 miliona dolara za Srbiju, ali da je deo tih sredstava već predviđen za određene namene. Međutim, Verheijen napominje da ta sredstva uz dogovor sa vladom mogu da se prenamenuju za druge programe.

    Verheijen ističe da će u razgovoru sa ministrima finansija i privrede definisati spisak za šta je pomoć neophodna, nakon čega će se odrediti novčana suma koja će biti odobrena Srbiji.

    Bespovratna pomoć je ograničena, jer mi smo organizacija koja daje koncesione kredite, u ovom slučaju Srbija dobija kredite pod veoma povoljnim uslovima.

    Grantovi su ograničeni na nekoliko stotina hiljada dolara i to je za brze potrebe u smislu kredita za hitni oporavak, rekao je Verheijen.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE