Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Branislav Čanak: Ne smemo biti kao Hrvatska

    Zakon o radu može biti donet vrlo brzo ukoliko se dogovorimo oko dve tačke koje su nam preostale, procentu radnika koji mogu u jednoj firmi biti zaposleni na određeno vreme i proširenom dejstvu kolektivnih ugovora, kaže predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak.

    Sindikati sigurno nisu spremni ni na kakve kompromise oko ove druge stvari, jer prošireno dejstvo kolektivnog ugovora nisu izmislili sindikati nego poslodavci, kaže za list Danas Čanak, koji je i član Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije.

    Što se procenta zaposlenih na određeno vreme tiče, tražili smo prvo da svi zaposleni koji prvi put stupaju u radni odnos, a mlađi su od 25 godina automatski moraju biti zaposleni na neodređeno vreme, kao i da u jednoj firmi ne može biti više od 20 odsto zaposlenih na određeno vreme od ukupnog broja radnika, kaže Čanak.

    Bitno je da nemamo situaciju kao u Hrvatskoj, gde trenutno 93 odsto zaposlenih radi na određeno vreme. Znači 93 odsto privrede radi na određeno vreme, 93 odsto doprinosa se plaća na određeno vreme, 93 odsto poreza se plaća na određeno vreme. "Kako može da funkcioniše ta država?“, upitao je Čanak.

    Čanak smatra da je Srbiji valjda stalo da ima što više zaposlenih na neodređeno vreme i zbog stabilnosti porodice.

    Čanak kaže da sem od ovih konkretnih rešenja, rokovi za donošenje Zakona o radu zavise i od „jedne krajnje pregovaračke nekulture: sve smo završili, vidimo se sledeći put da to potpišemo, kad, znate šta, imamo još ovo, svaki put donose još nešto novo“. Ako se zaustave na ovome što je dosad bilo u pregovorima, onda je Zakon gotov za 15 dana i manje.

    Na podsećanje da je premijer, čija stranka ima apsolutnu većinu u parlamentu, u svom ekspozeu rekao da će Vlada pokušati da se dogovori sa sindikatom, a ako se ne dogovori, ide u Narodnu skupštinu, Čanak kaže: „Nema problema, neka ide, obeležiće mu to i karijeru i ovaj mandat. I Tito je imao 100 posto većinu, pa nije to radio. Niti je ikada igrao na tu kartu. Ja se ne sećam da je on ikada rekao: mene je narod birao 100 posto, mogu da radim šta hoću.

    Što se tiče izbora Aleksandra Vulina, deklarisanog levičara, za ministra rada, Čanak kaže da je u civilizovanoj, kulturnoj i demokratskoj državi to velika prednost za sindikate.

    Prema tome, kad dobijete jednog levičara na čelu Ministarstva za rad, mi bismo, da je normalna država, mogli kući da idemo da spavamo, konstatuje Čanak, ali odmah dodaje: „Međutim, nisam siguran. Moraćemo da dežuramo. Ovo je Srbija.“

    Čanak kaže da Vulin jeste dokazao da je levičar, samo je ušao u tim koji nije baš mnogo levi. Ne može se za Vučića i SNS reći da su partija levog centra. Sigurno. Zbog Vulinovih obaveza prema tom timu, mi ne znamo kakva su sledeća događanja.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE