
SUROVA REALNOST: Srpski tanjir sve prazniji
Potrošnja hrane u Srbiji već godinama je u padu, pa je samo u prošloj godini, prosečan građanin Srbije pojeo 14 kilograma mesa i 20 kilograma hleba manje, a količinu popijenog mleka smanjio za osam litara.
Neslavno zvuči podatak da u toku godine prosečan žitelj Srbije pojede tek 35 kilograma čistog mesa bez prerađevina, odnosno 95 grama dnevno, posebno kada znamo da je prosečna potrošnja mesa u Nemačkoj 90, Grčkoj 83, Italiji 91, a u Francuskoj čak 102 kilograma, piše Blic.
Ono u čemu prednjačimo jeste potrošnja hleba kojeg godišnje pojedemo oko 89 kilograma, tri puta više nego u zemljama Evropske unije.
U doba krize, biološki vredna hrana zamenjuje se manje vrednom, ali jeftinijom, pa kod siromašnih slojeva stanovništva drastično opada potrošnja mesa, mleka, voća i povrća. Međutim, sad i potrošnja hleba i krompira, osnovne hrane najsiromašnijih slojeva, takođe opada, kaže za Blic tehnolog Milovan Brkić.
Prema najnovijim podacima, građanin Srbije dnevno pojede samo 95 grama mesa, 250 grama hleba i popije malo više od pola šolje mleka. Proizvođači hrane i trgovci tvrde da su ljudi usled ekonomske krize prinuđeni da štede i na najosnovnijem.
Promet nam svakodnevno pada. Građani u velike kupovine u hipermarkete idu neuporedivo ređe nego ranije, a i troše manje novca, i prirodno kupuju manje robe. Kupuje se po 200-300 grama mesa, a banane, jabuke i narandže na komad, kažu u trgovinskom lancu.