Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blic: Uskoro postupak protiv Dinkića

    Mlađan Dinkić je u vreme dok je bio guverner, izdavao Nacionalnoj štedionici poslovni prostor Zavoda za obračun i plaćanje, kršeći zakone, stoji u izveštaju MUP koji je prosleđen Tužilaštvu za organizovani kriminal, piše Blic.

    Za tadašnjeg guvernera NBJ Mlađana Dinkića, navodi se da je raspolagao imovinom ZOP bez ičije saglasnosti, dok se za samo iznajmljivanje prostorija zaključuje da nije urađeno u skladu s propisima i zakonima, kaže izvor Blica i tvrdi da će tužilaštvo uskoro pokrenuti postupak.

    Proverava se i dokapitalizacija Nacionalne štedionice. Tu se takođe istražuje uloga Dinkića.

    Ispituje se kako je, nakon što su državna preduzeća uložila kapital u Nacionalnu štedionicu 26. decembra 2001. godine, već 20. maja 2002. usledila odluka da se izda i druga emisija akcija u vrednosti 180 miliona dinara koje su prodavane povezanim privatnim preduzećima za 35 puta manju cenu, kaže izvor.

    Prvo su izdate 104 akcije po ceni od 3,5 miliona dinara po akciji. Njih su kupili JUMBES banka za 140 miliona dinara, Beopetrol za 35 miliona dinara, koliko je kupila i Ju garant banka.

    Pet meseci kasnije, kako se sumnja, akcije su prodavane privatnim preduzećima po ceni od 100.000 dinara po akciji. 

    Dinkić: Izdavanje po propisima

    Mlađan Dinkić kaže za Blic da je ceo posao oko izdavanja poslovnog prostora ZOP bio u skladu sa propisima.

    Izdavanje poslovnog prostora ZOP na osnovu konkursa, pod jednakim uslovima za 13 banaka u Srbiji, od kojih je jedna bila i Nacionalna štedionica, izvršeno je potpuno u skladu sa tadašnjim saveznim propisima koji su regulisali rad Narodne banke Jugoslavije, koju sam vodio pre 12 godina, kaže Dinkić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE