Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dani

    Jeftiniji auto-plin biće još jeftiniji

    Iako je tečni naftni gas proteklih dana na srpskim pumpama jeftiniji u proseku za četiri dinara, plin u Srbiji je i dalje među najskupljima u regionu.

    Dobra vest za oko petinu srpskih vozača koji za pogon svojih automobila koriste TNG, jer je cena ovog goriva poslednjih dana krenula naniže pa se litar prodaje, u proseku, po ceni od 76,9 do 87,9 dinara. Samo pre nekoliko dana, plin je koštao i više od 90 dinara.

    TNG je jeftiniji ne samo zbog sezonske promene cene, odnosno različite mešavine propana i butana, objašnjava za Novosti zamenik predsednika Udruženja privatnih benzionskih stanica Srbije Bora Tatić.

    Dinar je stabilan, a povećana je i ponuda ovog energenta u regionu, što se automatski odrazilo na cene, a prema njegovim rečima i narednih dana se može očekivati silazna linija na grafikonu cena kada je u pitanju TNG pet do šest dinara po litru.

    Srbija, kao i veliki deo zemalja Evrope, najznačajnije količine TNG uvozi, a u strukturi uvoza dominira TNG iz Kazahstana koji stiže preko Ukrajine. Ipak, kaže Tatić nema bojazni da će ukrajinska kriza izazvati nestašicu i poskupljenje auto-plina.

    Da će TNG u narednom periodu još pojeftiniti, potvrđuje i analiza velikoprodajnih cena Naftne industrije Srbije. U utorak je kilogram TNG iz Rafinerije nafte Pančevo imao velikoprodajnu cenu za avansno plaćanje od 127,80 dinara.

    Ista količina ovog goriva, u Rafineriji u Pančevu mogla se nabaviti 6. januara ove godine, (sa već ukalkulisanom većom akcizom od pet dinara po kilogramu TNG), za 147,13 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE