Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na nepopisane nekretnine Srbija gubi tri milijarde dinara

    Nemačka organizacija GIZ objavila da je u prethodna tri meseca popisano više od 2.000 nekretnina koje nisu bile u poreskoj evidenciji, a ekonomisti tvrde da bi država, ako bi na sve nekretnine naplatila porez, prihodovala još tri milijarde evra.

    Godišnji prihodi države od poreza na imovinu iznose oko 17 milijardi dinara, a toliko su iznosili i kada, prema ranijim istraživanjima, svaka četvrta kuća nije bila u evidenciji.

    Ako bi se oporezovale sve nekretnine, onda bi se u državnu kašu po tom osnovu godišnje slivalo oko 20 milijardi dinara, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

    Najveća šansa za naplatu je u velikim gradovima i predgrađima, kao i tamo gde je bila relativno značajna ilegalna gradnja. Svejedno, i na ilegalnu imovinu mora da se plaća porez, poručio je Arsić.

    Kako bi povećali obuhvat, nemački GIZ je u saradnji s Nacionalnom službom za zapošljavanje zaposlio 40 ljudi koji u devet opština istocne Srbije ažuriraju baze podataka i popisuju nekretnine. Popis nekretnina trajaće još dva meseca.

    Aleksander Grunauer, voda projekta u GIZ kaže da je sadašnji presek stanja pokazao da je svaki peti vlasnik porez plaćao na manju kvadraturu od realne.

    Kako dodaje, pet opština koje budu najuspešnije u povećanju procenta naplate poreza na imovinu, podeliće bespovratni fond od milion švajcarskih franaka. Najuspešnija će dobiti 400.000 franaka, druga 300.000, treća 150.000, dok će opština na četvrtoj poziciji dobiti 100.000, a na petoj 50.000 franaka.

    Arsić je podsetio da je istraživanje koje je sprovedeno pre godinu i po dana pokazalo da oko 25 odsto nekretnina nije popisano. U međuvremenu je, smatra on, deo tih objekata obuhvaćen, a značajan napredak je, po njegovom mišljenju, ostvaren u Beogradu.

    Proširenje od ove godine obuhvata i oporezivanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta, podseća on. To je test, da se vidi koliko može da se naplati, rekao je Arsić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE